Tuesday, May 21, 2013

SABIA DIN MÂNA LUI MARIAN LUPU



Înalții judecători ai Curții Constituționale, au decis că eliberările făcute de către premierul interimar Iurie Leancă sunt nelegitime. Ba mai mult, domniile lor au hotărât că procurorul general, Corneliu Gurin, nu a fost demis de către parlamentari într-un mod constituțional. 

Liberal-democrații sau autosesizat și au declarat că decizia Curţii Constituţionale se înscrie într-un şir de acţiuni partizane și are drept scop menţinerea controlului unui partid asupra unor instituţii ale statului. „Curtea a demonstrat încă o dată că interesele politice înguste pot fi puse mai presus decât votul popular. Prin şirul deciziilor luate, Curtea Constituțională plasează instituţiile statului în captivitate şi încearcă să substituie atribuţiile constituţionale ale Parlamentului, lucru inadmisibil într-un stat de drept”, se precizează într-o declarație a PLDM.

La rândul lor și deputații comuniștilor moldoveni și-au făcut publică nemulțumirea. Într-o apariție publică, deputatul comunist Iurie Muntean a susținut că judecătorii Înaltei Curți s-au transformat într-o filială a Partidului Democrat. „Este o decizie previzibilă. Curtea Constituțională și-a pierdut definitiv statutul de cea mai de încredere instanță din țară și s-a transformat într-o filială a Partidului Democrat care acționează la comanda politică a lui Vlad Plahotniuc. Acești judecători ar trebuie lipsiți de imunitate și trași la răspundere penală. Magistrații Curții se joacă cu focul și trebuie să-și asume și consecințele”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL, deputatul PCRM Iurie Muntean.

Pe de altă parte, democratul Adrian Candu susține că decizia magistraților a fost una firească și așteptată. „Am adus în Parlament argumentele juridice care atestau faptul că această decizie a fost una din start ilegală și că tot ceea ce se face duce la încălcarea Constituției. Chiar dacă cineva dorea cu tot dinadinsul ca Corneliu Gurin să nu fie procuror general, trebuia s-o facă în mod legal, dar nu prin tot felul de invenții. Fără îndoială, este o decizie tehnică care a pus lucrurile la punct”,  a menționat Adrian Candu.

Greu de spus unde se află adevărul. La prima vedere, hotărârea Înalților Judecători pare a spune că 49 de voturi sunt egale cu 51. Însă Curtea a reţinut faptul că, Hotărârea privind numirea în funcţie a Procurorului General se adoptă cu majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi. Potrivit stenogramei Parlamentului Republicii Moldova, la şedinţa legislativului s-a înregistrat prezenţa a 95 deputaţi. În acest context, majoritatea deputaţilor prezenţi a constituit 48 de deputaţi. Astfel, chiar şi în eventualitatea anulării a două voturi din cele 51, ar rezulta 49 de voturi pro, ceea ce reprezintă mai mult decât majoritatea deputaţilor prezenţi, necesară pentru adoptarea hotărârii… Dacă decizia din 20 mai a Înalților magistrați este una veridică, are ea și efect retroactiv? 

Pe politicieni îi deranjează însă graba dovedită de membrii Curții Constituționale în a dezbate sesizările care au parvenit la curte. Înalții magistrați dau dovadă de pripeală și astăzi. Domniile lor vor examina sesizarea unui grup de deputați liberali referitor la constituționalitatea deciziei de instituire a interimatului funcţiei de preşedinte al Parlamentului. Vicespeakerul Liliana Palihovici, care exercită atribuțiile de speaker, a declarat deja că nu va fi surprinsă dacă Înalta Curte va declara că și această decizie a Parlamentului ar fi una ilegală. „Nici nu mă aștept la altă decizie din partea Curții Constituționale și nu mă va surprinde. Analizând modul în care au fost dezbătute subiectele precedente, în celelalte ședințe ale Curții, eu am înțeles că niciun fel de argument adus legal de către Parlament, Guvern sau Președinție nu ține. Am senzația că decizia este deja pregătită pentru a fi prezentată”, a subliniat Palihovici în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău..

 Potrivit experților constituționaliști, hotărârile Curții Constituționale nu au putere retroactivă. Ceea ce înseamnă că deciziile și legile adoptate de către Parlament ar putea să rămână în vigoare. Liliana Palihovici a spus că „efectele hotărârilor Curții Constituționale apar din momentul pronunțării deciziei și sunt valabile pentru viitor”
.
Decizia pe care o vor lua astăzi magistrații Curții Constituționale este una de maximă importanță.  Dacă atribuțiile oferite Lilianei Palihovici prin votul a 75 de deputați din Parlament vor fi declarate neconstituționale de către magistrați, atunci, există toate șansele pentru a califica această decizi a Curții drept un atac asupra autonomiei parlamentare. 

Putem oare să presupunem că pârghiile politice folosite de către Partidul Democrat pentru influențarea unor decizii ale Curții Constituționale vin să pună tensiune în anunțatul proces de negocieri dintre PLDM, PDM și deputații reformatori liberali? Prezent în cadrul aceleiași emisiuni, deputatul Partidului Democrat, Igor Corman, a afirmat că partidul din care face parte şi-a dat acceptul de a participa la negocieri. "Vrem să obţinem o majoritate parlamentară clară şi un Guvern funcţional. Nu cred că noi purcedem la aceste negocieri pornind de la  punctul zero", a specificat Corman.

Astăzi la orele 11.00 grupul de negociatori ai PLDM se vor întâlni cu cei ai Partidului Democrat. Să înțelegem oare că Partidul Democrat participă la negocieri având în mână sabia lui Alexandru Tănase?




No comments:

Post a Comment