Saturday, May 25, 2013

PARLAMENTUL EUROPEAN ÎN VIZITĂ DE CONTROL



O serie de instituții media încearcă să pună tensiune asupra procesului de negocieri care are loc între PLDM, PDM și grupul reformatorilor liberali pentru formarea viitorului guvern al Republicii Moldova. O cârdășie politică ori o cârdășie mafiotică?”, „Procesul de negocieri a intrat în impas”, „PLDM cere mai multe funcții!”, se titrează pe primele pagini. 

Liderul liberalilor reformatori, deputatul Ion Hadârcă, a confirmat indirect că, în toată această isterie a presei ceva ar putea fi adevărat. „Cutia Pandorei a fost ușor deschisă, dar repede închisă la loc. Mă refer la următoarea etapă – asumarea responsabilităților. Trebuie să fim mai prudenți. Să nu apară animozități dar atmosfera este una de lucru și constructivă. Sperăm că totul se va desfășura rapid”, spus Hadârcă. Animozitățile care ar putea apărea între cele trei componente ale procesului de negociere, vin în contextul discuțiilor cu privire la repartizarea funcțiilor în cadrul unei eventuale coaliții de guvernare. Reprezentantul PDM la negocieri, ministrul Valeriu Lazăr, a declarat presei că liberal democrații solicită mai multe posturi în guvern. Potrivit lui Lazăr, aceste cerinţe ar putea perturba procesul de negocieri.  "Colegii din PLDM au venit cu o altă formulă matematică de repartajare. Am rămas surprinși, pentru că această formulă îngreunează procesul de negocieri", a declarat Valeriu Lazăr.

Președintele interimar al Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici care este liderul echipei de negociatori a PLDM, declara că formula matematică de repartajare a funcțiilor în viitorul guvern, este cât se poate de simplă și ține de coeficientul de locuri în legislativ pe care îl dețin formațiunile politice participante la tratative. 

Ecuația matematică este simplă 31 + 15 + 7. Fracțiunea liberal democraților moldoveni deține 31 de voturi în Parlament, fracțiunea Partidului Democrat din Moldova, 15 voturi iar grupul liberalilor reformatori au 7 voturi. Sugestiile potrivit cărora dacă deputaților din fracțiunea PDM nu li se oferă mai multe posturi în viitorul guvern, vor părăsi negocierile, fac parte din arsenalul șantajului politic. Părăsirea negocierilor de către PDM ar atrage după sine pericolul anticipatelor. Amenințarea, ar trebui să pună tensiune pe grupul negociatorilor liberal democrați care, la prima vedere, ar trebui să cedeze în fața echipei conduse de Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc. Corelată cu atacul mediatic care are loc în aceste zile asupra PLDM, sugestia făcută de către PDM, ar trebui să sperie. Liberal democrații nu au însă de ce să se lase intimidați. Nu sunt ei cei care au pornit războiul politic din Republica Moldova. Deputații Partidului Democrat din Moldova au fost cei care în ciuda tuturor rugăminților venite din partea oficialilor europeni au votat alături de PCRM demisia guvernului Filat. Asta contează cel mai mult. Restul, a fost doar revenirea la momentul zero, necesar negocierilor. 

Atenționările făcute de către Președintele Partidului Popular European, Wilfried Martens referitoare la menținerea Alianței pentru Integrare Europeană și aflarea lui Vlad Filat în fruntea guvernului nu au fost auzite de către echipa Partidului Democrat din Moldova. Nici spusele de la Chișinău a șefilor diplomațiilor cehă și lituaniană, Karel Schwarzenberg și Linas Linkevičius, nu au fost ascultate de către echipa condusă de Marian Lupu. Oficialul lituanian spunea franc că „Moldova este importantă pentru Europa”, iar diplomatul ceh a semnalat că progresele  menționate la Bruxelles ar putea fi urmate în toamnă de succes dacă „se va vedea stabilitate politică și în continuare”. Iar politicoasa cerere a lui Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Bundestagului Republicii Federale Germania, adresată la 4 martie, lui Marian Lupu de a nu demite guvernul Filat a rămas și ea neauzită de către PDM. 

Echipa de negociatori ai PLDM nu are de ce să se lase intimidată.  Reprezentanții Partidului Democrat nu au motive să ceară mai multe posturi în viitorul cabinet de miniștri. Actualele tratative, care se desfășoară cu toate cărțile pe masă, vin să arate adevărata agendă politică a formațiunilor politice care iau parte la negocieri. Dacă Partidul Democrat din Moldova, va fi principalul vinovat al declanșări alegerilor parlamentare anticipate, înseamnă că aceasta era agenda sa ascunsă. Agendă primită ca urmare a acordului de colaborare cu partidul condus de Vladimir Putin. Nu vreau să cred într-un așa scenariu. Cred însă că vizita privată a lui Stefan Fule la Chișinău a fost una de bun augur. Așa cum s-a observat, după plecarea domniei sale, formațiunile politice au reluat procesul de negocieri.

Se pare că abia acum au fost auzite semnalele trimise de oficialii europeni. Pacea stabilită ca urmare a presiunilor venite din Uniunea Europeană poate, să creeze condiţii favorabile pentru votarea guvernului. Delegația Parlamentului European, care, duminică 26 mai, va sosi la Chişinău vine să verifice încă odată că nici o formațiune politică prezentă în procesul de negocieri, nu are vreun as în mânecă. Vremea agendelor ascunse s-a încheiat. Cartoforii politici sunt scoși de la masă. 

Cei doi reprezentanți a celor mai mari două grupări politice ale Parlamentului European  vin să se convingă că Iurie Leancă va fi viitorul premier al Republicii Moldova iar Vlad Filat va avea în continuare un rol important în estabilishmentul politic moldav.


Traducere textului din imagine - înainte de a începe ceva, asigură-te că ești în stare să duci lucrul început la bun sfârșit.

No comments:

Post a Comment