Wednesday, May 15, 2013

LEANCĂ ȘI LUPTA CU OLIGARHIA



Nominalizarea lui Iurie Leancă la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, vine să picure turnesolul adevărului peste toate partidele politice parlamentare. Modul în care se vor comporta parlamentarii moldoveni în cadrul procedurii de votare a viitorului cabinet de miniștrii, ne va arăta cine își dorește cu adevărat alegerile anticipate. 

Reprezentanții comuniștilor moldoveni au declarat deja că nu vor participa la negocierile privind formarea noului Guvern. Previzibila atitudine a comuniștilor, vine să strice scenariul potrivit căruia votul comun al liberal democraților și al comuniștilor, ar fi fost unul care punea bazele unei noi alianțe parlamentare. Lansată de către comentatori politici apropiați Partidului Democrat, supoziția, avea drept scop șifonarea imaginii externe a liberal democraților moldoveni. Planul democraților moldoveni, a fost în mare parte realizat, Europa instituțională a sancționat destul de prompt rezultatul acestei alianțe de moment. Impropria coaliție, a fost posibilă doar pentru a reduce din pârghiile politice deținute de către Partidul Democrat. S-a putut observa că  punctele de tangență comune găsite între cei doi mari jucători politici moldoveni, PCRM ȘI PLDM, au avut ca numitor comun reducerea nivelului de capturare al statului de către oligarhi. Tăierea invizibilelor fire folosite de către „păpușar” pentru manipularea justiției, pentru interpretarea articolelor din Constituție sau pentru o viitoare asigurare a imunității parlamentare, au fost obiectivele comune care a făcut posibil votul din 3 mai. 

Dincolo de patima politică, prin desemnarea lui Iurie Leancă în funcția de candidat la șefia viitorului guvern moldovean, liberal democrații au ales să pună în prim plan interesul cetățeanului și al statului moldav. Leancă poate fi un generatorul unei păci politice care să le ofere partidelor combatante, vremea necesară întremării dar și revenirea la parcursul european al Republicii Moldova. Din noua sa ipostază, peste câteva zile, premierul desemnat poate să negocieze cu Stefan Fule, condiții mai bune pentru sinuosul drum al Moldovei către Occident.

Observatori politici apropiați comuniștilor moldoveni, adepți ai principiului „alegerile parlamentare acum”, consideră că liberal democrații au cedat presiunilor făcute în culisele politice de către birocrații europeni și spun că desemnarea lui Leancă ar fi o greșeală politică fatală. Potrivit acestora, cele două formațiuni politice, PLDM și  PCRM, ar fi trebuit să continue șirul de acțiuni care ar fi dus la „deplahotniucizarea” țării. Domniile lor, uită că după mărirea pragului electoral şi întoarcerea dreptului de vot pentru deţinătorii paşapoartelor sovietice, în această săptămână, ar urma ca să se dea curs solicitării făcută de liderul comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin, de începere a negocierilor între fracțiunile parlamentare pentru găsirea unei candidaturi la postul de președinte al Parlamentului. Candidatura noului președinte al Parlamentului, ar putea fi condiționată de votarea la pachet a componenței noului cabinet de miniștrii. Din funcția deținută, viitorul președinte al parlamentului ar avea forța necesară de a continua comuna bătălie de reducere a nivelului de capturare al statului moldovean de către oligarhi.   

Pacea pe care o poate aduce Iurie Leancă în politica moldavă, poate fi făcută doar prin construirea unui guvern de uniune națională. Punctul comun de construire al viitorului guvern l-ar constitui continuarea măsurilor de reducere a nivelului de oligarhizare a statului moldovean. Capturată de interesele personale ale unui singur om, Moldova este exemplul viu al unui stat în care instituțiile  sale nu funcționează  pentru cetățeni, ci pentru oligarhi și anturajul lor. Eliberarea statului din mâinile care îl țin „capturat”, necesită însă, timp și voință. Leancă poate oferi exact acest lucru.

2 comments:

  1. Domnule Nichitus, chiar nu va sperie recrudescenta atat de violenta si de bovina a extremei stangi bolsevice si a extremei drepte legionare in spatiul pruto-nistrean. Sincer, cred ca societatea civila ( care societate civila? ) basarabeana cam doarme in papuci. Cand se va trezi va fi mult prea tarziu. Statul asta vorba domnului Dungaciu care a cazut deja de pe harta se indreapta cu pasi fermi spre un dezastru. Si in timpul asta politrucii natangi de serviciu isi exerseaza stilul dandu-si replici idioate. Va spune ceva proverbul romanesc “tara arde si baba se piaptana”? Eu in locul dumneavoastra as avea tot timpul pregatit in buzunar biletul de avion.

    ReplyDelete
  2. Stimate domn, extremele apărute în spațiul pruto-nistrean sunt puțin periculoase. E mult zgomot pentru nimic. Sunt îngrijorat pentru cresterea nivelului de stupiditate în societatea moldavă, Mă neliniștește nivelul scăzut de cultură generală, sărăcia ideilor și lipsa capacității de analiză a marii majorități a tinerilor. Cele câteva asociații neguvernamentale nu au posibilitatea de a-i trezi din somnul lor pe moldoveni. Cât despre proverbul – fuga-i rușinoasă dar e sănătoasă, nu cred că în cazul meu poate fi pus în aplicare. S-a fugit odată, cred că e de ajuns.

    ReplyDelete