Sunday, May 12, 2013

LEANCĂ ȘI GEOPOLITICA LUI 9 MAI



Sărbătorile pascale au ascuns zgomotul făcut de confruntarea geopolitică care are loc în Republica Moldova. Vizita privată la Chișinău a vicepremierului rus, Dimitrii Rogozin, a purtat însă în ea simbolica încărcătură a acestui neobișnuit freamăt politic. „Orientarea politică a Chișinăului oficial, pentru Federația Rusă este un subiect important atât din punct de vedere geo-strategic cât și geo-politic”, a spus cât se poate de clar, oficialul rus, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Tiraspol.  Nimeni, nicăieri, nu s-a îndoit vreodată de acest lucru. 

Chirtoacă trebuie să mulțumească SIS-ului

După ce înaltul oficial rus a aruncat provocarea sa în centrul istoric al Chișinăului, autoritățile municipale au încercat într-un penibil mod, să se disculpe.  Primarul general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a spus că, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a recurs la șmecherii atunci când a organizat concertul din Piața Marii Adunări Naționale dedicat Zilei Victoriei. Șmecherii sau nu, evenimentul s-a consumat, iar Chirtoacă, pentru faptul că a pus semnătura pe documentul care autoriza desfășurarea lui,  trebuie să își asume responsabilitatea. Eforturile pe care le face în prezent pentru a arunca răspunderea celor întâmplate în curtea oficialilor guvernamentali, mi se par frivole și aduc mai degrabă a plâns isteric. Primarul ar trebui să aducă mulțumirile sale serviciilor de securitate moldovenești, care au reușit să administreze cu calm situația creată și au redus la minimum existentul pericol de escaladare a situației de conflict. Securitatea moldovenească, chiar dacă nu a putut să prevadă amploarea evenimentului, a dovedit că are o rapidă capacitate de reacție. Deși este deocamdată incapabilă de a face dovada publică a capacității lor de instituție de securitate cu inteligență pro-activă, oricum ar fi, s-a demonstrat însă că SIS-ul nu doarme!

 Rapida reacție a UE

În declarațiile sale, Rogozin a constatat existența crizei politice din Republica Moldova dar nu a intrat în prea multe detalii.  Vicepremierul Federației Ruse, a spus doar că, „în prezent în Moldova asistăm la o criză care  confirmă faptul că fuga nesăbuită la Bruxelles, nu a mers. Și nu va merge nici în viitor, credeți-mă.  Am lucrat timp de mai mulți ani în capitala europeană, Bruxelles”. El a dat de înțeles că birocrații europeni nu ar avea capacitatea necesară de înțelegere și rezolvare a complicatului tablou politic moldovenesc. Se pare însă că domnia sa, se înșeală. Štefan Füle, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, a fost cel care a reacționat rapid. Domnia sa a anunțat pe 9 mai că va veni la Chișinău. „Suntem gata să acordăm asistenţă Republicii Moldova oricând va fi nevoie. Asta include chiar şi venirea mea în Moldova pentru a ajuta partidele să facă acei paşi finali şi să construiască agenda europeană, să recapete încredere nu doar unii în alţii, ci şi încrederea oamenilor, pentru că aceasta a avut mult de suferit”, a spus pentru postul de radio Europa Liberă, oficialul european.  Dincolo de îngrijorările exprimate față de adoptarea la Chișinău a amendamentului la legea Curții Constituționale care permite demiterea judecătorilor Curții dacă aceștia nu au „încrederea” parlamentului, vizita lui Fule la Chișinău este un răspuns ferm făcut de europeni la  declarațiile lui Rogozin în Piața Marii Adunări Naționale.

Inteligența lui Timofti

Larma spadelor care se încrucișează în bătălia politică care se dă între Partidul Democrat din Moldova și Partidul Liberal Democrat a fost și ea estompată de cântecele care celebrau ziua victoriei armatei sovietice. În toiul agitației de 9 mai, președintele moldovean, Nicolae Timofti, a promulgat legile care au redus din pârghiile politice deținute anterior de PDM. Unica lege întoarsă către deputații Parlamentului moldovenesc spre reexaminare, a fost cea care prevede că judecătorii Curții Constituționale pot fi lipsiți de imunitate în caz că pierd încrederea a 2/3 din deputați. Trebuie de remarcat că Timofti a procedat corect, legea în cauză fiind criticată atât de oficialii europeni, cât și de cei de la București.

 Îngrijorările ambasadorilor europeni

Declarațiile lui Rogozin nu au fost trecute cu vederea nici de preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. După ce a argumentat în fața ambasadorului american William Moser şi a ambasadorilor ţărilor UE acreditaţi la Chişinău, poziţia liberal democraţilor faţă de actele legislative promulgate de Timofti, liderul liberal democraților a dat asigurări că, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană a fost şi rămâne o prioritate pentru formațiunea politică pe care o conduce. Asigurările date, vin să-i calmeze pe ambasadorii europeni. Afirmațiile făcute de vicepremierul rus, dincolo de vădita simbolistică geopolitică, au ascuns în ele și încărcătura unor voalate promisiuni. Se pare că după ce Federația Rusă a eșuat în încercarea de a atrage Ucraina în siajul statelor care fac parte din Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi Uniunea Euroasiatică, Kremlinul are nevoie de un succes cât de mic. Atragerea Chișinăului în aceste structuri, ar echivala cu o victorie a politicii externe ruse care ar putea fi prezentată atât pe plan intern cât și pe plan internațional. O victorie de care publicul rus are multă nevoie. Acesta este motivul pentru care ambasadorii europeni, care au sesizat absolut corect situația nou creată, au cerut explicații din partea liderului liberal democrat.

Avantajul moldovenilor

După geopolitica sărbătorilor de Paști, premierul interimar Iurie Leancă, este pus într-o situație avantajată. Aflată la intersecția unor mari interese geopolitice, el trebuie să aleagă pentru Republica Moldova, între voalatele, dar fermele angajamente făcute de mesagerul Federației Ruse și viitoarele promisiuni ale emisarului Uniunii Europene. Republica Moldova nu a căzut de pe harta intereselor imediate europene. Preocupările și îngrijorările oficialilor de la Bruxelles, țin de faptul că „proiectul de succes” al Uniunii Europene se poate transforma într-un proiect de succes al Federației Ruse. La rândul lor, oficialii europeni au nevoie de a prezenta marelui public că, în ciuda unor gripaje economice de amploare, Uniunea Europeană este atrăgătoare și are forța de a spune ceva în regiune. 

Sunt sigur că, moldovenii puși să aleagă, nu vor păți ca măgarul lui Buridan. Trecuți prin economia de piață, nu vor fi sentimentali, ei vor alege pe cel care dă mai mult.    

3 comments:

  1. recunosc,ai devenit mult mai bun

    ReplyDelete
  2. Mulțumesc pentru apreciere. Cred totuși că există loc pentru mai bine.

    ReplyDelete
  3. Leanca nu ca avea curajul sa-l departeze pe seful sau si va fi mereu sub papucul acestuia

    ReplyDelete