Saturday, January 11, 2014

VICTORIA NULAND PUNE CRUCE PE PROIECTUL LUI BĂSESCU



Vizita în România a doamnei Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat John Kerry, a fost un prilej pentru unii observatori politici apropiați palatului Cotroceni de a o prezenta ca fiind misiune specială americană de pedepsire a Guvernului Ponta. Jurnalista Sabina Fati titra în publicația România Liberă că premierul Ponta ar fi devenit indezirabil pentru Statele Unite. Alte publicații notau că diplomatul american ar fi venit la Bucureşti, ''să instaureze statul de drept atacat de uzurpatorii justiţiei''.  Totul a plecat de la un comunicat postat pe site-ul Departamentului de stat al SUA, în care s-a spus că în timpul discuțiilor vor fi abordate subiecte legate de "probleme bilaterale și regionale, inclusiv eforturile depuse pentru întărirea domniei legii".

Vizita doamnei Nuland cade după recenta condamnare a fostului premier român Adrian Năstase. Trimiterea lui la închisoare a făcut subiectul unei dispute între președintele Traian Băsescu și premierul român Victor Ponta, ultimul a spus că Năstase este un "condamnat politic" și o țintă a lui Băsescu. Includerea pe agenda de discuții a unor subiecte  care au ținut de întărirea statului de drept în România i-a înfuriat pe unii consilieri de la Palatul Victoria. Consilierul primului ministru român, Gyorgy Frunda, a spus că "România nu este o colonie a SUA, unde reprezentanții de peste Ocean  să vină cu aere superioare și să discute tot așa cum ar vorbi dirigintele cu elevii". 

În seara zilei de vineri, 10 ianuarie, adjunctul secretarului de stat american, a ajuns în România. Tot seara, reprezentantul diplomației americane  s-a întâlnit cu președintele român Traian Băsescu și cu acest prilej a felicitat statul român pentru că în acest an se împlinesc 10 ani de este membră a Alianței Nord Atlantice  şi a mulțumit pentru activitatea din Irak, Afganistan și din Kosovo.
 
După ce s-a întîlnit cu șeful diplomației române, Victoria Nuland, a avut sâmbătă, 11 ianuarie, o conferință de presă unde a răspuns întrebărilor  unui grup de comentatori politici români. Doamna Nuland a declarat că,  a discutat în România despre "preocupările centrale - continuarea întăririi și aprofundării statului de drept, a luptei împotriva corupției, și creșterea transparenței", dar principalul mesaj pentru guvernul Ponta a fost că, "SUA vor o Românie cât mai puternică posibil, cât mai curată, cât mai democratică, care să fie marele aliat al Statelor Unite în aceasta zonă". 

Referindu-se la declarațiile unioniste ale președintelui Băsescu, Victoria Nuland a spus: „Statele Unite susţin integritatea teritorială a Moldovei şi dreptul ei de a-şi alege viitorul şi drumul. Am susţinul Parteneriatul Estic şi drumul european pe care şi l-a ales Moldova. Îi încurajăm şi am vorbit cu oficialii europeni pentru a susţine în continuare consolidarea democraţiei în Republica Moldova şi asocierea ei cu UE. România trebuie să fie mândră pentru rolul ei de mentor. SUA și România sunt partenere pentru a susține o Moldovă independentă, suverană și democrată”.

Răspunsul referitor la Republica Moldova a fost ultimul pe care doamna Nuland l-a oferit comentatorilor români.  Sublinierea făcută, că parteneriatul româno-american susține independența și suveranitatea Chișinăului, ne transmite senzația că oficialii americani au fost ușor deranjați de declarațiile unioniste făcute de domnul Băsescu. Doamna Nuland a adus aminte că secretarul de stat american, John Kerry, a vizitat de curând Chișinăul. Prin fina ei aluzie, domnia sa a sugerat că în planurile americane de securitate în regiune, Moldova a fost deja marcată. 

Vizita doamnei Nuland la București nu a fost una de pedepsire a guvernului Ponta și nici de a aduce aminte președintelui Băsescu că prin declarațiile recente, domnia sa ar tulbura status quo-ul regional. Desigur, ca membru al UE și NATO,  prin poziția strategică în colțul de sud-est al Europei și la periferia Rusiei, statul român s-a transformat într-un partener de securitate semnificativ pentru SUA, lucru evidențiat prin rolul lui în planurile NATO de apărare antirachetă, dar acest lucru nu îi dă dreptul de a strica, prin îndrăznețe declarații, puzzle-ul de securitate american. 

Vizita reprezentantului diplomației americane, specialist în problemele spațiului post sovietic, a fost una care a subliniat că, menținerea unei relații solide de securitate cu România este importanta pentru Washington, dar ea este și mai importantă pentru București. Sublinierea cu roșu, că România și Statele Unite susțin de comun acord independența și suveranitatea Chișinăului, vine să confirme că domnul Băsescu nu a avut binecuvântarea Washingtonului pentru inițiativa avută. 

Vizita la București a doamnei Nuland a pus cruce pe proiectul unionist al domnului Băsescu.

Fotografie de pe site-ul B1TV

5 comments:

  1. Nu as fi de acord cu pozitia dumitale domnule Nichitus.Pura dizertatie pe amrginea declaratiilor Victoriei Nuland si a domnului Basescu.Mai repede va recomand sa vedeti un joc strategic si o temporizare,decat o renuntare la la o pozitie deja stiuta.Am totusi o intrebare la dumneata:
    Daca Domnul Basescu va continua cat de curand cu declaratiile despre reunire ce valoare mai are adunatura de vorbe de mai sus?

    ReplyDelete
  2. "ASSISTANT SECRETARY NULAND: The United States supports the sovereignty and territorial integrity of Moldova and the right of Moldova to choose its own future. We have been extremely supportive of the Eastern Partnership and the opportunity that the European Union has given to countries to its East for association with the EU, for free trade association, and visa-free travel opportunity. We think this is an enormous positive for countries like Moldova, Georgia, and Ukraine. As you know, Secretary Kerry was in Moldova not too long ago to congratulate that country on initialing the AA (Association Agreement) and the DCFTA (Deep and Comprehensive Free Trade Area) and to encourage further progress. We’ve been in contact as well with the European Union to encourage acceleration. I think Romania has a lot to be proud of in the support and mentoring that it has given to the Republic of Moldova as it has sought to become increasingly independent, democratic, prosperous and secure, and I particularly commend the support that you’re giving now for energy independence, and in education, kindergartens, this kind of thing, and for the leadership that Romania has displayed inside the European Union in developing the Eastern Partnership. The United States and Romania are partners in supporting an independent, sovereign, democratic Moldova, and we talked about Moldova in all of my meetings today. "

    ReplyDelete
  3. Ce nu s`ar scrie, un lucru se va intampla neaparat. Atat hotii din Romania cat si din R.Moldova intr`un timp nu pre-a indepartat vor sta la puscarie.

    ReplyDelete
  4. Domnule MASH YO,
    Cozile de topor si cainii de pripas, intotdeuna se precipita si dau din coada inainte de vreme sa placa stapanilor

    ReplyDelete