Tuesday, May 6, 2014

9 MAI - POLITICA, MEMORIA ȘI UNITATEA MOLDOVEI



 











































În spațiul estic, ziua de 9 Mai mai are încă o semnificație, înainte de a fi Ziua Europei este Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei – patria fiind Uniunea Sovietică. La Chișinău, această valoare simbolică capătă și încărcătura a ceea ce, până în anul 1990, autoritățile sovietice considerau a fi  eliberarea Moldovei Socialiste de sub armatele fasciste”. Între Prut și Nistru, modul diferit de interpretare a istoriei sare în ochi – ceea ce la București este numit ocupația sovietică din anul 1940, autoritățile sovietice și ruse au numit eliberare. Amintim că Uniunea Sovietică nu a recunoscut niciodată unirea Basarabiei cu România. Noii republicii socialiste sovietice, autoritățile de la Moscova i-au pregătit rolul de „grădină a Uniunii Sovietice” și au avut grijă ca numărul vorbitorilor de limbă rusă să crească constant. Potrivit recensământului efectuat în anul 2004, în spațiul dintre Prut și Nistru (ceea ce presupune excluderea regiunii transnistrene) din totalul de aproximativ 3 milioane 400 de mii de locuitori, 76 % s-au declarat ca fiind etnici moldoveni, 8 % ucraineni, 6 % ruși, 4 % găgăuzi, 2 % bulgari. Potrivit datelor demografice ale Republicii Moldova, 750 de mii de locuitori, cetățeni cu drept de vot în Republica Moldova, nu sunt vorbitori de limbă română, au ca limbă de comunicare limba rusă și prezintă un mental deosebit de cel al majorității populației.

Portalul de știri UNIMEDIA nota în data de 5 mai că, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău (numită pînă în anul 1989 Piața Victoriei) în cadrul unui miting organizat de Liga Tineretului Rus, a fost întinsă panglica Sf. Gheorghe. Panglica avea o lungime de 200 de metri și 7 metri lățime. Membrii Ligii Tineretului Rus au dorit în acest mod să marcheze victoria asupra fascismului.  Organizatorii evenimentului au ținut un minut de reculegere în memoria celor care au avut de suferit în urma ciocnirilor violente din Ucraina. „Suntem aici pentru a-i comemora cei căzuți pentru libertate, dar și victoria asupra fascismului. Cei care nu țin minte, le vom reaminti despre acest eveniment”, a declarat liderul Ligii Tineretului Rus din Republica Moldova, Igor Tuleanţev.

Desfășurată anual în Federația Rusă, campania „Panglica Sfântului Gheorghe” are loc în ajunul zilei de 9 mai şi este reamintirea unui ordin militar rusesc instituit în anul 1769. Apărută în timpul Rusiei țariste, panglica negru portocalie a devenit un simbol al armatei ruse, ea fiind ataşată inițial decoraţiei „Sfântul Gheorghe". Medalia „Crucea Sfântului Gheorghe", cu panglică, a fost reînfiinţată în Federaţia Rusă în anul 1998. Prin împărţirea acestei panglici în spaţiul CSI, organizatorii campaniei încearcă să menţină în memoria noilor generaţii „victoria armatei sovietice împotriva duşmanilor săi” în anul 1945. 

Recent presa ucraineană scria că panglica Sf. Gheorghe a devenit simbolul cotropirii Ucrainei de către Federația Rusă, aceasta fiind purtată la piept de militanți pro-ruși care organizează blocade pe teritoriul Ucrainei și instigă la integrarea statului ucrainean în spațiul Uniunii Euroasiatice. 

Dincolo de lungimea și lățimea acestei panglici, evenimentul organizat de Liga Tineretului Rus nu are nimic extraordinar în el – desfășurat cu acordul primăriei Chișinău, participarea celor câteva sute de persoane la miting a fost calmă și civilizată. Ieșit din comun, pentru unii, a fost faptul că aceste persoane au avut dreptul de a manifesta un punct diferit de vedere. Un punct de vedere care dă dureri de cap liderilor actualei coaliții de guvernământ, dar care nu poate fi interzis. 

Referindu-mă la cauzele migrenelor actualei guvernări, la începutul lunii februarie întrebam dacă vorbitorii de limbă rusă vor beneficia de o campanie de informare a beneficiilor oferite de UE? Interogația apărea ca urmare a faptului că primul ministru moldovean Iurie Leancă anunța că a conștientizat importanța comunicării guvernului moldovean cu toți cetățenii săi, „pentru a nu permite nimănui să isterizeze spiritele, sub pretexte absolut false”. Presupun că anunțul primului ministru moldovean a rămas în stadiul de proiect. Anunțata avalanșă de emisiuni în limba rusă care să vorbească despre Uniunea Europeană ori despre liberalizarea regimului de vize nu a fost văzută. Între timp, în Ucraina, spiritele fierbinți s-au încins și amenință că se apropie cu viteză de frontierele statului moldovean.

" - Care este cel mai bun agent secret? Întreabă Maestrul.
- E simplu, răspunde Învăţăcelul, e cel care nu este prins.
- Răspuns greşit, replică Maestrul, cel mai bun agent secret este cel care nu ştie că este agent secret!"


Replicile de mai sus par a veni în sprijinul demersului făcut de către deputatul liberal reformator Ana Guțu, care solicita Consiliului Coordonator al Audiovizualului să oprească propaganda posturilor rusești de radio și televiziune retransmise pe teritoriul Republicii Moldova. Doar că, nu toți moldovenii care sunt vorbitori de limbă rusă sunt membrii coloanei a cincea. Deși logică, propunerea doamnei Guțu ar fi scânteia care ar aprinde butoiul cu pulbere și o motivație în plus dată  Kremlinului pentru a ridica vocea la autoritățile moldovene.


Așa că, în condițiile unui climat de securitate regională care degradează rapid, recentul interviu oferit de către președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Corman, face dovada unei prudențe binevenite. Domnul Corman a explicat pentru radio Europa Liberă, că, „Ziua Victoriei este o zi care simbolizează sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, o zi care a adus pace pe continentul european. 9 mai, la fel, este ziua păcii şi unităţii pe continentul european. Deci, dacă să ne gândim la rece, nu trebuie să fie o contradicţie, este o legătură directă. Nu era 9 mai Ziua Victoriei, nu ar fi fost Europa de astăzi, aşa cum o cunoaştem noi.  

În contextul evoluților din regiune, comportamentul oficialilor moldoveni e gândit pentru a nu scăpa afară maimuțele din Cutia Pandorei. Odată cu liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, speranța domniilor lor crește exponențial. Indiferent de limba pe care o vorbesc, cu pașaportul biometric în mână, moldoveni au posibilitatea să vadă și alternativa spațiului rusesc – o Europă în care, atât timp cât nu afectează libertățile altora, punctele de vedere ale minorităților etnice sunt agreate și respectate. O Europă în care unitatea are loc prin diversitate iar toleranța este la ea acasă.

Prudența manifestată de șeful legislativului moldovean este combătută de editorialiștii moldoveni care consideră că „politica precauției” ar fi o “politică a miopilor și a fricoșilor”.  Opinia domniilor lor e pripită și falsă. Previziunea de care dă dovadă guvernul moldovean este un semn al europenismului său. Iar acest europenism se măsoară și prin gradul de toleranța politică de care dă dovadă. Evident, ca și în Europa, toleranța are limitele ei.

Liderii coaliției de la Chișinău nu sunt nici miopi și nici fricoși. Ei au acceptat doleanța opoziției comuniste de a organiza în ziua de 9 Mai un marș de proporții. Conștienți de durerea de cap pe care o pot înhăța, guvernanții moldoveni nu au interzis comuniștilor desfășurarea acțiuni lor politice. Dincolo de responsabilitățile avute de instituțiile care mențin ordinea publică, comuniștii moldoveni, ca și în alți ani, ar trebui să facă dovada bunelor lor intenții și să nu admită nici o provocăre la adresa echilibrului etnic existent ori la nerespectarea ordinii civice. Manifestări similare au fost organizate de către PCRM și în alți ani, formațiunea politică având grijă să nu existe conflicte. Acum însă, o prudență mărită din partea organizatorilor nu ar fi deloc exagerată și ar fi o confirmare a faptului că nici o formațiune politică parlamentară nu admite importul conflictelor din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova. Până la urmă, un gest de maturitate politică.



Foto - Grenada.md







No comments:

Post a Comment