Saturday, May 24, 2014

AMERICA ȘI BOMBA MEDIATICĂ DE LA CHIȘINĂU



În Parlamentul moldovean a explodat o bombă mediatică. La începutul ședinței din săptămâna trecută, Președintele legislativului a anunțat că s-a înregistrat cererea de renunțare la mandatul de deputat a unuia din ideologii Partidului Comuniștilor moldoveni, Mark Tkaciuk. În replică, președintele acestei formațiuni politice, a avut o reacție foarte scurtă. Domnul Voronin a declarat următoarele: „Toți trădătorii trebuie să-i urmeze exemplul și să-și depună mandatul”.

Desigur, buletinele de știri ale sârșitului de săptămână au fost dominate de această informație. Deputații comuniști au spus că ideologul lor nu părăsește rândurile partidului, inamicii comuniștilor au afirmat contrariul - după această plecare, formațiunea politică a comuniștilor moldoveni se destramă. Observatorii politici au zis că plecarea din Parlament a domnului Tkaciuk ar demonstra gravele probleme din interiorul acestei formaţiuni politice și că declarația domnului Voronin ar fi semnul neînțelegerilor pe care liderul PCRM le-ar fi avut cu Tkaciuk.
Potopul tutuor acestor interpretări a fost stârnit de ambiguitatea declarației domnului Voronin. Domnul Voronin a vrut să spună că domnul Tkaciuk e un trădător? Încă nu se știe. 

Presa de la Chișinău a exagerat importanța și rolul jucat în politica moldovenească de domnul Tkaciuk. Lucru așteptat și intuit de către comuniști. Mulțimea informațiilor pe marginea acestui subiect pare să șteargă din agenda sfîrșitului săptămânii, informații cu adevărat importante – vizita lui Joe Biden la București, alegerile prezidențiale din Ucraina, alegerile pentru Parlamentul European și anunțul făcut de politicienii americani că, în fața Rusiei vor  susține Moldova. 
Mai însemnată decât viitoarele acțiuni ale ideologului comunist este și noutatea că americanii vor face investiții în mass media moldavă. Uite - asta da, știre!

Difuzată de Agenția Monitor Media, această informație face trimitere la declarația senatorului american John McCain făcută în cadrul unei întâlniri, la Washington, cu liderul liberal-democrat Vlad Filat. McCain a spus că America va ajuta Moldova să reziste presiunilor, propagandei şi riscurilor de securitate ruse. „SUA au toate posibilităţile de a contribui, la asigurarea securităţii informaţionale a statului moldovean prin investiții în mass-media”, a declarat senatorul american. Potrivit lui, în acest an, Moldova urmează sa facă, nu doar o alegere politică, ci și una geopolitică, între Est și Vest. 

Afirmațiile senatorului american confirmă indirect spusele domnului Filat. Domnia sa a spus că în Republica Moldova, se observă o activitate crescândă a serviciilor de informații rusești. Potrivit lui Filat, serviciile de informații ruse acționează în diverse moduri. Ele sunt infiltrate în partide politice, în organizații non-guvernamentale, dar și în instituțiile mediatice pro-ruse, care promovează în rândul moldovenilor vorbitori de limbă rusă, doar punctul de vedere al Kremlinului.

Investițiile americane în presa moldoveană vin în sprijinul securizării spațiului informațional dintre Prut și Nistru. Apariția unor noi instituții mediatice ar lipsi Federația Rusă de propaganda pe care o face prin posturile ruse de radio și de televiziune care sunt difuzate în Republica Moldova. În contextul alegerilor geopolitice din acest an, inițiativa americanilor este mai mult decât salutabilă. Propunerea lor vine să confirme că decidenții americani vor sprijini Republica Moldova. 

A reușit bomba mediatică din Parlament să reducă din importanța acestui lucru? Poate. Cu siguranță însă, legătura Chișinăului cu Washington-ul, via București, va rămâne. Semn că americanii știu pe cine să mizeze în Moldova.










No comments:

Post a Comment