Thursday, May 29, 2014

AMERICANII, ROMÂNIA ȘI GEOGRAFIA MOLDOVEI



Federatia Rusă, Kazahstan și Belarus au semnat la Astana acordul de constituire a Uniunii Euroasiatice.Armata ucraineană atacă poziţiile sepratiștilor din Slaveansk și Kramatorsk folosind aviația și sistemele de artilerie grea. După secretarul general al NATO și vicepreședintele Statelor Unite, în România vine șeful Pentagonului. 

Trei știri care deși parcă nu ne privesc, au legătură directă cu Republica Moldova. Atât secretarul general al NATO, Rasmussen cât și vicepreședintele american  Biden, au atins, în timpul vizitei lor în România, tematici referitoare la Moldova. Pe parcursul vizitei oficiale de la Bucureşti, Biden a dat asigurări că NATO garantează securitatea aliaţilor săi şi a vorbit, cu diferite ocazii, despre securitatea energetică a României, despre cooperare economică şi despre statul de drept. Dar și despre Moldova.

În absolut toate întâlnirile, vicepreședintele american a vorbit despre  condițiile de funcționare a economiei și societății. “Atunci când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi cumpărate, când presa face propagandă, acolo veţi găsi o societate care poate fi manipulată din exterior, o societate care pierde controlul asupra propriului destin”, a spus la București oficialul american. 

Bate calul să priceapă iapa, zice o vorbă din bătrâni. Discursul lui Biden de la București era de fapt adresat politicienilor de la Chișinău. În Moldova, presa a scris deja despre tentativele de cumpărare a unor deputați, despre corupția unor judecători ori despre propaganda pe care o fac instituțiile mass-media de limbă rusă. Mai mult, Vlad Filat a spus că serviciile speciale ruseşti destabilizează situaţia în Republica Moldova.

Fie vorba între noi, vizitele americanilor la București fac parte dintr-un proces de creare a unui bloc politic care va încerca să izoleze Rusia şi să stabilească un cadru pentru un viitor ajutor militar destinat Kievului. Fondatorul think-tank-ului american Stratfor, George Friedman notează că preucuparea americanilor ține de Ucraina și că, în acest nou război rece, România şi Polonia sunt ţările pe care America va conta cel mai mult.

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, Dan Dungaciu, afirmă că România poate juca rolul unui bastion euroatlantic în regiune. Chiar dacă statul român nu are forţa şi importanţa geopolitică să fie implicată în rezolvarea dosarului ucrainean, Bucureștiul trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte Republica Moldova, a subliniat domnul Dungaciu într-un interviu pentru portalul cursdeguvernare.ro

După întâlnirea cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, Joe Biden a spus că, statul moldovean este copleșit de dependența energetică de Rusia și că extinderea reţelei de furnizare a gazelor naturale este un ajutor enorm pentru Chișinău. Se pare că noua gândire a americanilor față de Republica Moldova este în curs de elaborare. Fiind lipsă, legăturile cu marele partener de peste ocean au fost începute cu ocazia vizitei lui Kerry la Chișinău, continuate de premierul Leancă, care a lansat Dialogul Strategic moldo-american și aprofundate de vizita peste Ocean a liderului liberal democrat Vlad Filat. 

Deloc surprinzătoare, pledoariile domnului Filat pentru găsirea unor garanții de securitate pentru Republica Moldova se pliază peste preocupările americanilor pentru sud-estul europei. Interesul Washington-ului pentru Chișinău a fost materializat prin vizitele recentele vizite ale unor congresmeni americani și printr-un sprijin financiar crescut acordat Moldovei. Este clar că americanii au conștientizat importanța pe care o are Republica Moldova în această zonă și sunt gata să descurajeze pornirile revizioniste ruse prin investiții majore în politica energetică ori în mass media. 

Venirea capitalului american între Prut și Nistru se dorește a fi o asigurare că, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, Chișinăul își menține cursul de apropiere față de Uniunea Europeană. De altfel singura speranță a  americanilor ca în acest șah geopolitic, nou creata Uniune Euroasiatică să nu obțină încă un avantaj. Oficialii Departamentului de Stat american, știu unde se află Peninsula Crimeea: La puțin mai mult de o sută de kilometri de Tiraspol!


 Foto:EPA

No comments:

Post a Comment