Tuesday, May 20, 2014

FILAT OBȚINE SUPORTUL AMERICANILOR PENTRU SECURITATEA MOLDOVEI



Ziarul Washington Post nota zilele trecute că, după Ucraina, cea mai vulnerabilă ţară este Republica Moldova. Ziarul american adauga  că, "e posibil ca Putin să nu recurgă la acţiuni militare, dar în mod sigur va crea focare de tensiune, care vor putea fi folosite împotriva unor state mici ca Republica Moldova."

Că relațiile dintre Moldova și Rusia încep a se răci o spune deschis și primul ministru Iurie Leancă. Domnia sa a spus că ministrul rus de externe nu și-a respectat promisiunea de a vizita Chișinăul,  ba mai mult,  vizita domnului Leancă la Moscova a fost amânată. Gesturile, fie vorba între noi, vorbesc de la sine.
Colac peste pupăză, marți, 20 mai, premierul rus Dimitrii Medvedev a spus că Federația Rusă nu este obligată să garanteze suveranitatea teritorială a Ucrainei deoarece niciodată nu și-a asumat această obligație. "Nu suntem obligați să garantăm nimănui nimic", a spus domnul Medvedev. Premierul rus a uitat că Rusia este semnatară a Memorandumului de la Budapesta. Documentul, semnat în anul 1994 se referă la dezarmarea nucleară a Ucrainei și prevede garanții de securitate a independenței sale. Prin acest document, Kievul renunța la armele nucleare sovietice pe care le transfera Moscovei.


Când ursul moscovit se face a uita e bine să ai pe cineva care să-i amintească. Vicepreședintele american Joe Biden se află într-o vizită oficială la București unde deja a discutat cu președintele și primul ministru român despre reacțiile comunității internaționale la acțiunile Federației Ruse în Ucraina. Venirea celui de al doilea om al administraţiei americane în capitala României este cel mai important eveniment al relaţiei bilaterale româno-americane. Sosirea lui Joe Biden în România, la mai puţin de o săptămână după ce şeful NATO a fost la București, are loc pe fondul crizei dintre Ucraina şi Rusia și înseamnă ceva.
Într-un interviu oferit agenției de presă Mediafax, Biden a declarat că vizita sa este o reconfirmare a angajamentul american faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni. Domnia sa a spus că românii se află într-o zonă "dificilă", dar Bucureștiul va avea un rol cheie în regiune pentru a susţine aspiraţiile Moldovei pe drumul ei european.

Referirea la Moldova, oficialul american nu a făcut-o degeaba. Unul din cei mai influenți oameni ai politicii externe americane, l-am numit pe Zbigniew Brzezinski, afirma în urmă cu 15 ani că, soarta Republicii Moldova este strâns legată de evoluțiile politice din Ucraina. În condițiile actuale, singura posibilitatea de a menține Chișinăul în sfera de interese a Moscovei se poate face doar prin escaladarea focarelor de tensiune deja existente. Este vorba de reactivarea amenințărilor separatiste găgăuze ori transnistrene.

Iată de ce, vizita lui Vlad Filat în Statele Unite ale Americii, nu ne miră deloc.  Ea se înscrie perfect în noul Dialog Strategic moldo-american. Cu ocazia lansării, președintele Obama a spus că, America susține parcursul european al Republicii Moldova și înțelege că acest drum nu este unul ușor. Statele Unite susțin integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. "Inima mea este cu voi, sprijinul meu este cu voi si vreau să vă văd reușind”, afirma în martie cel mai puternic om al planetei.

Moldova nu e o copilă orfană. Despre asta arată și gestul de ieri al asistentului secretarului de stat american, Victoria Nuland care l-a primit la Departamentul de Stat pe liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat. Cei doi au discutat provocările de securitate atât interne, cât şi externe, la care este expusă Republica Moldova în perioada de până la semnarea Acordului de Asociere. Provocări care, în contextul tensiunilor din Ucraina şi din întreaga regiune sunt extrem de mari.

Într-o postare pe un site de socializare, domnul Filat a scris că turneul politic american a început fructuos. Doamna Nuland, este un foarte bun cunoscător al realităților din Moldova. Pentru Chișinău este crucial să se mențină pe agenda priorităților americane, nota de peste Ocean, liderul liberal democrat.
Vizita domnului Filat peste Atlantic e una care vrea să îndrepte atenția americanilor spre Moldova. De asta, la Washington el s-a mai întâlnit cu directorul pentru Europa de Est al Consiliului de Securitate Naţională al SUA. Organizația este cea care îi oferă președintelui american asistență pe tematicile de securitate. Deci Filat a știut cu cine să se întâlnească.

E clar ca bună ziua că, speranța Moldovei e în Statele Unite. Puterea diplomației americane și prezența ei militară în România, poate fi un garant în efortul Chișinăului de-și păstra independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială, dar şi de a decide singur propriul curs de dezvoltare. Domnul Filat a spus că Moldova are nevoie de Statele Unite ale Americii pentru a continua parcursul ei european. Și bine a făcut. Aflat în America, Vlad Filat consolidează convergența politică pentru securitatea statului moldovean.

Atunci când oficialii rușii se fac a uita ce au garantat odinioară, atunci când ei își permit să remodeleze frontierele unui stat ca Ucraina, Moldovei nu-i rămâne altceva de făcut decât să-i cheme în ajutor pe americani. Ei sunt singurii care au forța de a-i da ursului peste mână.   

No comments:

Post a Comment