Sunday, May 11, 2014

ROGOZIN ȘI FEMEIA CU BARBĂ






În Republica Moldova manifestările dedicate zilei de 9 Mai au trecut cu bine.  Liniștea din capitala moldoveană s-a datorat  măsurilor de precauție luate de oficialii moldoveni. În dimineața zilei, preşedintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, s-au dus la  Complexul Memorial „Eternitate“ pentru a-i comemora pe cei căzuți. Pentru a nu își crea dureri de cap, reculegerea a fost de scurtă durată – domniile lor nu au dorit să dea nas în nas cu marea masă a simpatizanților comuniști care se îndrepta în același loc. Așa că, paza bună și măsurile luate de MAI au evitat orice primejdie. Datele oferite de Direcţia Generală de Poliţie spun că evenimentele zilei au fost monitorizate de peste o mie de polițiști. Surse din cadrul Ministerului de Interne au afirmat că, în data de 9 Mai, Direcția Operativă din cadrul MAI a activat în regim de pre-alarmă și a putut preîntîmpina eventualele provocări.

Dacă internele conduse de ministrul Recean au făcut față tuturor situațiilor de risc, observăm în schimb că singura sursă de tensionare a venit din partea vicepremierul rus Dmitri Rogozin. După ce Ucraina i-a interzis accesul în spațiul ei aerian, reprezentantul preşedintelui Vladimir Putin a fost nevoit să zboare prin Bulgaria şi România. El a participat la parada militară de la Tiraspol, unde au defilat peste o 1500 de miliari. Anterior, autorităţile moldovene i-au recomandat să se abţină de la această vizită necoordonată, pentru a nu tensiona situaţia în regiune. Oficialii moldoveni au intuit bine. În capitala regiunii secesioniste, politicianul rus a avertizat în mod direct Republica Moldova în legătură cu semnarea Acordului de Asociere cu UE. „Conducerea de la Chișinău a decis ca ţara să se îndrepte spre Europa, iar astfel vor avea de suferit moldovenii care lucrează în Federaţia Rusă. Noi vă atenţionăm direct că vor fi consecinţe grave în cazul în care Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE”, a declarat Rogozin în timpul vizitei sale la Tiraspol. 

Ca tensiunile în regiune să crească și mai mult, domnul Rogozin a reușit să tulbure și liniștea Ministerului de Externe  de la București. La plecarea din regiune, a scris pe conturile sale de Facebook şi Twitter că următorul său zbor în spațiul aerian al României și Ucrainei  va fi cu un bombardier TU-160. Dmitri Rogozin este un politician cu mult tupeu. Ajuns la Moscova, domnia sa a anunţat, că, în pofida unei încercări de confiscare din partea autorităţilor moldoveneşti a adus în capitala rusă petiţii care cer Federației Ruse să recunoască regiunea transnistreană. Autorităţile de la Chişinău au anunţat însă că au confiscat cutii în care se aflau „liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei”.  În urma reținerii acestor liste, domnul Rogozin s-a simțit jignit și a spus că în urma acestor acțiuni ''vor apărea consecințe serioase pentru relațiile bilaterale moldo-ruse.'' 

Șeful Guvernului de la Chișinău a comentat cu multă demintate declarațiile oficialului rus afirmând că prin declarațiile făcute de Rogozin acesta pornește la ideea că Republica Moldova nu ar fi un stat independent. „E timpul că domnul Rogozin să înţeleagă că Republica Moldova trebuie să fie tratată cu respect, aşa cum sunt tratate şi alte ţări care sunt subiect al dreptului internaţional, în baza acestor principii, în baza dorinţei noastre sincere şi puternice de a avea o relaţie cât mai bune cu Federaţia Rusă“, a declarat premierul Iurie Leancă.
În ceea ce priveşte listele de semnături confiscate, şeful Guvernului moldovean a spus că urmează ca instituţiile abilitate vor investiga subiectul şi se vor pronunţa „pe marginea caracterului acestor semnături şi pe marginea acestei tentative de scoate din Republublica Moldova aceste semnături“. „Eu, cel puţin, nu văd cum se încadrează ele în poziţia oficială a Federaţiei Ruse, care mereu a menţinut principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova“, a menţionat premierul moldovean.

Presiunea crescândă la care este expusă Republica Moldova a fost observată de Secretarul General adjunct al NATO, Alexander Vershbow. Într-un interviu acordat recent postului de radio Europa Libera, înaltul oficial a declarat că organizația pe care o reprezintă este foarte îngrijorată” și că „înţelege intenţia autorităţilor de la Chişinău de a-şi extinde şi întări parteneriatul cu NATO”. Anunțata vizită a adjunctului secretarului general NATO în Republica Moldova va avea loc în perioada 12-14 mai. Domnul Vershbow declara că vine în Republica Moldova pentru a înţelege în ce domenii ar fi interesat Guvernul de la Chişinău să ne fortificăm cooperarea”. 

Într-o notă recentă de blog sugeram că Republica Moldova ar trebui să își aprofundeze relațiile de colaborare cu NATO. Vizita înaltului oficial la Chișinău vine să confirme că  NATO poate fi o garanție de securitate pentru Moldova. Lansarea unui dialog aprofundat cu NATO apare ca o continuare a noului dialog bilateral moldo-american lansat cu ocazia vizitei la Washington a domnului Leancă .

Atunci când Europa arătă că este mai interesată de femeia cu barbă, decât de presiunile ruse la adresa Ucrainei, atunci când politica externă europeană este afirmată plenar prin votul covârşitor în favoarea unui travestit venit din Austria, Moldovei nu-i rămâne altceva de făcut decât să dea dovadă de istețime să își extindă Planul Individual de Acțiuni Moldova-NATO și să își sporească capacitatea de apărare. Obținerea trofeului de către un transsexual dă apă la moara euroscepticilor. Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova nota pe Facebook:"Eurovisionul a arătat faţa adevărată a Europei. Perversiune, homosexuali şi transvestiţi". Poate pentru că e rus, ori poate pentru că nu are barbă, domnul Dodon uită că interpretul rus Andrei Danilko, apare pe scenele din spațiul CSI în înfățișare de transvestit sub numele de scenă Vera Serdiucika.  

Jurnalistul Liviu Iolu, de la publicația Adevărul notează: "Dacă nu era votată femeia cu barbă, Europa se dezintegra sub acuzaţii de intoleranţă sexuală, ortodoxism extremist și fascism". Cu siguranță, moldovenii nu își doresc asta. Doar că limita lor de toleranță europeană la rogozini ajunge la final. Și la Vera Serdiucika tot.










 

No comments:

Post a Comment