Monday, May 5, 2014

UNDE E PREȘEDINTELE TIMOFTI?



Preşedintele român, Traian Băsescu, crede că Republica Moldova va trece printr-o perioadă de provocări generate din Transnistria, dar în ciuda acestora România nu va trece niciodată frontiera de răsărit cu armata. "Există riscuri şi Moldova va trece în perioada următoare printr-o perioadă de provocări la adresa sa, generate din Transnistria, în mod categoric. Sigur că noi ne-am informat aliaţii, am avut discuţii şi cu colegii de la Chişinău pentru a-i ţine la curent şi tacticile adecvate ca aceste provocări să nu ajungă la punctul la care să genereze un conflict", a declarat  duminică, 4 mai, șeful statului român la postul de televiziune B1TV.

La rândul ei, agenția de presă Mediafax notează că, în cursul zilei de 5 mai, primul ministru român, Victor Ponta va cere convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru analizarea crizei din Ucraina. „Luni la ora 11.00 avem o întâlnire la ministerul Apărării, unde vom face analiza apropos de alocarea resurselor financiare şi după aceea voi cere o discuţie în CSAT pe această temă", a spus Ponta. Ponta a precizat că ultima şedinţă a CSAT a fost în 27 martie."De atunci a trecut o lună şi jumătate şi în fiecare zi se întâmplă ceva rău în Ucraina, conflictul se apropie de graniţele noastre, Odesa e la o sută şi ceva de kilometri ", a spus Ponta.

Îngrijoratele reacții ale Bucureștiului sunt o urmare directă a violenţelor din oraşul ucrainean Odesa. Potrivit Serviciului Ucrinean de Securitate aceastea ar fi fost organizate de preşedintele demis Viktor Ianukovici și provocate de grupări paramilitare din Transnistria, în colaborare cu grupuri ruse. Violenţele din Odesa s-au soldat cu aproximativ 40 de morţi şi sute de răniţi.
Apropierea stărilor conflictuale din Ucraina de frontiera statului moldovean dă speranțe formațiunilor politice care militează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală. La Chișinău, adepţii integrării europene se află într-o stare de presiune permanentă. Această presiune vine de la nevoia de a îndeplini angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană, dar și de la necesitatea de a gestiona corect și echilibrat acțiunile făcute de opoziţia comuniștilor moldoveni și forţele anti-europene din Chişinău şi Tiraspol. Dilema este cu atât mai complicată, cu cât este știut că o serie de partide din Republica Moldova beneficiază de susținerea mediatică și financiară a unor cercuri din Federația Rusă. 

Prezent la ProTV București, liderul liberal democraților moldoveni, Vlad Filat a făcut trimitere la acest lucru: „Anul acesta nu vor fi alegeri între partide, ci alegerea modelului de dezvoltare a statului moldovean pe viitor. Implicarea Federației Ruse va fi una de amploare. Și acum sunt mulți actori politici și partide care sunt susținute de Rusia. Am avut presiuni asupra deputaților cărora li se ofereau sume foarte mari ca să iasă din Coaliția de guvernământ. Implicarea presei rusești în spațiul mediatic  moldovenesc va fi și mai agresivă decat în prezent”, a spus Filat.

Fastul demonstrațiilor organizate în ziua de 1 Mai de către două formațiuni politice care militează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală confirmă declarațiile făcute de către șeful liberal demorcaților moldoveni. Formațiunea politică condusă de domnul Igor Dodon, Partidul Socialiștilor a reușit să adune psuficienți participanți pentru ca evenimentul să nu fie neglijat de către mass-media. Dincolo de reprezentativitate numerică, manifestația socialiștilor nu a mai excelat, la un moment dat s-a observat că cei prezenți nu fac parte din cercul de votanți ai acestui partid.
Spre deosebire de participanții ocazionali la manifestația socialiștilor, la demonstrația comuniștilor moldoveni a participat nucleul dur de simpatizanți ai acestei formațiuni politice. Opoziția comunistă a anunțat pentru 5 mai că va desfășura încă o demonstrație. Frecvența cu care organizează diferite activități politice, vine în sprijinul afirmației potrivit căreia PCRM-ul începe să beneficieze de sprijin financiar extern.
O a treia formațiune politică moldovenească care desfășoară multiple activități de masă este condusă de omul de afaceri Renato Usatâi (acționar la Universal Bank).  Usatâi a preluat partidul condus de Nicolae Andronic (Partidul Popular Republican), i-a schimbat denumirea, sigla și programul și a declarat că vrea să-i ajute pe cei săraci - pentru asta Moldova trebuie să adere la Uniunea Vamală. Declarațiile erau făcute după ce a coborât dintr-un Rolls Royce, unic în Moldova, în valoare de un sfert de milion de euro.

Vlad Filat declara la ProTV București că „cel mai mare pericol pentru Republica Moldova” ar fi ca partidele proeuropene să piardă alegerile parlamentare din noiembrie 2014, iar statul moldovean să ia cursul spre Uniunea vamală, adică spre refacerea Uniunii Sovietice, așa cum vrea președintele rus, Vladimir Putin. Sprijinului logistic oferit de către Federația Rusă partidelor politice care militează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală i se alătură și semnalele politice ale unor importanți politicieni ruși. Astfel, reprezentantul special al preşedinţiei ruse pentru regiunea transnistreană, Dmitri Rogozin, va veni de 9 mai la Tiraspol. Anunțul a fost făcut de oficialul rus pe contul său Twitter.

Apariția violentelor conflicte din Odesa desenează un nou context geopolitic. Președintele Nicolae Timofti, ar trebui să beneficieze de analiza acestui context. Instituțiile de profil, în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, ar trebui să-i prezinte șefului statului moldovean, dar și primului ministru, o analiză la zi a noilor situații de risc. Ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a avut loc pe data de 7 aprilie. Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, Consiliul a discutat atunci probleme legate de securitatea regională și situația Republicii Moldova după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În condițiile în care sunt atestate ingerințe ale Federației Ruse în viața politică a Republicii Moldova, iar supozițiile despre un sprijin financiar rus destinat unor formațiuni politice moldovenești capătă contur, o analiză a riscurilor de securitate se impune de la sine.

Sărbătorile Pascale au trecut, concediul de 1 mai s-a dus și el. Domnule Timofti, cred că e timpul să dați dovadă de inițiativă. Sunt suficiente motive pentru a convoca Consiliul Suprem de Securitate. Altfel, toată lumea va crede că ați rămas în concediu. 

Foto via internet

No comments:

Post a Comment