Preşedintele român, Traian Băsescu, crede că Republica Moldova va trece
printr-o perioadă de provocări generate din Transnistria, dar în ciuda acestora
România nu va trece niciodată frontiera de răsărit cu armata. "Există
riscuri şi Moldova va trece în perioada următoare printr-o perioadă de
provocări la adresa sa, generate din Transnistria, în mod categoric. Sigur că
noi ne-am informat aliaţii, am avut discuţii şi cu colegii de la Chişinău
pentru a-i ţine la curent şi tacticile adecvate ca aceste provocări să nu
ajungă la punctul la care să genereze un conflict", a declarat duminică, 4 mai, șeful statului român la postul
de televiziune B1TV.
La rândul ei, agenția de presă Mediafax notează că, în cursul zilei de 5
mai, primul ministru român, Victor Ponta va cere convocarea Consiliului Suprem
de Apărare a Țării pentru analizarea crizei din Ucraina. „Luni la ora 11.00
avem o întâlnire la ministerul Apărării, unde vom face analiza apropos de
alocarea resurselor financiare şi după aceea voi cere o discuţie în CSAT pe această
temă", a spus Ponta. Ponta a precizat că ultima şedinţă a CSAT a fost în
27 martie."De atunci a trecut o lună şi jumătate şi în fiecare zi se
întâmplă ceva rău în Ucraina, conflictul se apropie de graniţele noastre, Odesa
e la o sută şi ceva de kilometri ", a spus Ponta.
Apropierea stărilor conflictuale din Ucraina de frontiera statului moldovean dă speranțe formațiunilor politice care militează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală. La Chișinău, adepţii integrării europene se află într-o stare de presiune permanentă. Această presiune vine de la nevoia de a îndeplini angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană, dar și de la necesitatea de a gestiona corect și echilibrat acțiunile făcute de opoziţia comuniștilor moldoveni și forţele anti-europene din Chişinău şi Tiraspol. Dilema este cu atât mai complicată, cu cât este știut că o serie de partide din Republica Moldova beneficiază de susținerea mediatică și financiară a unor cercuri din Federația Rusă.
Prezent la ProTV București, liderul liberal democraților moldoveni, Vlad Filat a făcut trimitere la acest lucru: „Anul acesta nu vor fi alegeri între partide, ci alegerea modelului de dezvoltare a statului moldovean pe viitor. Implicarea Federației Ruse va fi una de amploare. Și acum sunt mulți actori politici și partide care sunt susținute de Rusia. Am avut presiuni asupra deputaților cărora li se ofereau sume foarte mari ca să iasă din Coaliția de guvernământ. Implicarea presei rusești în spațiul mediatic moldovenesc va fi și mai agresivă decat în prezent”, a spus Filat.
Fastul demonstrațiilor organizate în ziua de 1 Mai de către două formațiuni politice care militează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală confirmă declarațiile făcute de către șeful liberal demorcaților moldoveni. Formațiunea politică condusă de domnul Igor Dodon, Partidul Socialiștilor a reușit să adune psuficienți participanți pentru ca evenimentul să nu fie neglijat de către mass-media. Dincolo de reprezentativitate numerică, manifestația socialiștilor nu a mai excelat, la un moment dat s-a observat că cei prezenți nu fac parte din cercul de votanți ai acestui partid.
Spre deosebire de participanții ocazionali la manifestația socialiștilor, la demonstrația comuniștilor moldoveni a participat nucleul dur de simpatizanți ai acestei formațiuni politice. Opoziția comunistă a anunțat pentru 5 mai că va desfășura încă o demonstrație. Frecvența cu care organizează diferite activități politice, vine în sprijinul afirmației potrivit căreia PCRM-ul începe să beneficieze de sprijin financiar extern.
O a treia formațiune politică moldovenească
care desfășoară multiple activități de masă este condusă de omul de afaceri
Renato Usatâi (acționar la Universal Bank). Usatâi a preluat
partidul condus de Nicolae Andronic (Partidul Popular Republican), i-a schimbat denumirea, sigla și
programul și a declarat că vrea să-i ajute pe cei săraci - pentru asta Moldova
trebuie să adere la Uniunea Vamală. Declarațiile erau făcute după ce a coborât
dintr-un Rolls Royce, unic în Moldova, în valoare de un sfert de milion de euro.
Apariția violentelor conflicte din Odesa desenează un nou context geopolitic. Președintele Nicolae Timofti, ar trebui să beneficieze de analiza acestui context. Instituțiile de profil, în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, ar trebui să-i prezinte șefului statului moldovean, dar și primului ministru, o analiză la zi a noilor situații de risc. Ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a avut loc pe data de 7 aprilie. Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, Consiliul a discutat atunci probleme legate de securitatea regională și situația Republicii Moldova după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În condițiile în care sunt atestate ingerințe ale Federației Ruse în viața politică a Republicii Moldova, iar supozițiile despre un sprijin financiar rus destinat unor formațiuni politice moldovenești capătă contur, o analiză a riscurilor de securitate se impune de la sine.
Sărbătorile Pascale au trecut, concediul de 1 mai s-a dus și el. Domnule Timofti, cred că e timpul să dați dovadă de inițiativă. Sunt suficiente motive pentru a convoca Consiliul Suprem de Securitate. Altfel, toată lumea va crede că ați rămas în concediu.
Foto via internet
No comments:
Post a Comment