Thursday, June 26, 2014

BASARABIA VINE ACASĂ



Premierul moldovean Iurie Leancă a semnat Acordul de Asociere al statului moldovean la Uniunea Europeană. Ceremonia oficială  s-a desfășurat în dimineața zile de astăzi, după ce joi, 26 iunie, a avut loc ședința Consiliului de Cooperare Republica Moldova- Uniunea Europeană. Acolo s-au stabilit obiectivele pe care le are de implementat Chișinăul în următorii trei ani. Optimiștii ar spune că e timpul să ne bucurăm. Eu zic că oficialii moldoveni trebuie să fie și mai atenți –semnalele care vin din capitalele vecine, trebuie să-i pună pe oficialii moldoveni în gardă. Moscova e supărată rău! 

La București, vestea că fratele președintelui Băsescu a fost arestat preventiv, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență, i-a făcut  pe parlamentarii români să voteze miercuri, 25 iunie,  o declarație politică în care i s-a cerut șeful statului român să își dea demisia. 

În timp ce Parlamentul României vota de zor cererea de demisie, ziariștii aflau că ideologul neoficial al președintelui rus Vladimir Putin, a fost într-o vizită în România. Potrivit lor, în cadrul proiectului „A Treia Romă”, Dughin s-ar fi întâlnit cu înalte fețe bisericești din Biserica Ortodoxa Română. Potrivit portalului de știri hotnews.ro,  Aleksandr Dughin a venit în România, duminică 22 iunie și ar fi plecat miercuri. "A treia Roma", este un element central ideologic al doctrinei euroasiatice, promovate în prezent de Dughin și de Kremlin. Potrivit acestei ideologii, după căderea Romei și a Constantinopolului, Moscova își asumă misiunea și vocația de a salva și proteja lumea ortodoxă creștină. Dughin este filozoful și politologul ale cărui idei se regăsesc în mai toate marile manevre politice ale lui Vladimir Putin din ultimii ani. Prezența lui Dughin la București, în momentul în care la îndemnul social democraților români, Parlamentul României votează un document prin care cere demisia șefului statului spune despre ceva. 

Nu cred în simplitatea întâmplărilor. În aceiași zi în care deputații din Casa Poporului îl puneau la colț pe șeful statului român, de la Moscova, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov avertiza Chișinăul că, va lua măsuri de protecție daca se va dovedi că Acordul de Asociere la Uniunea Europeană semnat de moldoveni va afecta economia rusă.  Alți doi oficiali ruși au declarat în luna mai că Federația Rusă ar putea ridica înăspri regimul comercial cu Republica Moldova dacă documentul de asociere va fi semnat. 

Lui Dughin îi plac metaforele. Cererea de demisie votată de deputații români valorează cât o ceapă degerată. În România, șeful statului se alege în mod direct, deputații neavând posibilitatea de a demite președintele. Deranjați de ajutorul constant pe care Băsescu l-a acordat Moldovei în drumul ei european, rușii, prin agenții de influență de la București, au dorit să transmită un mesaj Cotroceniului. Indirect, semnalul este adresat și Chișinăului european. 

Doar că semnarea documentului de asociere în ziua de 27 iunie este la fel de metaforică. Puțini sunt cei care au observat că ne aflăm cu o zi înaintea anexării Basarabiei de Uniunea Sovietică. Descifrarea acestui simbolism e simplă - Moldova revine acasă. Acolo de unde, în anul 1940 a fost răpită. Credeți că lucru ăsta place Moscovei?









No comments:

Post a Comment