Sunday, June 22, 2014

UN ATAC SUBVERSIV CU TREI ȚINTE – POLONIA, ROMÂNIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA



Vremuri grele: la București fratele președintelui Băsescu este reținut într-un scandal de corupție; în Varșovia premierulpolonez este acuzat de trafic de influență și i se cere organizarea alegerilor anticipate; la Chișinău, cu zece zile înaintea semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, opoziția comunistă a înaintat o moțiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Dorin Recean.

Trei știri care, la prima vedere, nu au nici o legătură una cu alta. La prima vedere. O privire atentă în culisele acestor evenimente ne dezvăluie că în toate cele trei cazuri, acuzațiile de corupție vin din partea formațiunilor politice aflate în opoziție și se bazează pe publicarea de către mass media a unor înregistrări ori a unor informații secrete.

Așadar la București, în baza unor filmări primite de la avocatul unui clan țigănesc din Oltenia, fratele președintelui României, Mircea Băsescu este reținut de către Direcția Națională Anticorupție. Ziaristul Ion Cristoiu, de la publicația Evenimentul Zilei din București a remarcat că Pavel Abraham, avocatul clanului de interlopi, este fostul șef al Poliției române pe vremea cînd acest clan teroriza întinse părți ale României și asta, pentru că se bucura de protecție înaltă. În acest moment întrebarea dacă a luat sau nu fratele președintelui bani de la un interlop, rămâne doar o întrebare inițială, sunt o grămadă de alte necunoscute la care anchetatorii trebuie să răspundă. Domnul Cristoiu consideră că scandalul Mircea Băsescu are drept scop decredibilizarea justiției române. 
În schimb politologul român Andrei Tiut, într-un text de pe portalul on-line CivitasPolitics, pune onestitatea lui Băsescu sub semnul întrebării. Cert este că, din toată tărășenia, România iese șifonată.

La Varșovia, publicația Wprost a publicat o conversaţie între guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei și Ministrul de Interne pe care opoziția o consideră trafic de influență. În urma acestor dezvăluiri, şeful partidului conservator,  Jaroslaw Kaczynski a cerut demisia Guvernului Tusk. Pe fundalul crizei ruso-ucrainene, demisia guvernului polonez ar însemna slăbirea pozițiilor Ucrainei. Presa şi politicienii polonezi au sugerat deja că înregistrarea secretă ar putea sa fi fost efectuată de către serviciile secrete ruse.

Pe 19 iunie, cu câteva zile înaintea semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova din Parlamentul de la Chișinău a solicitat demisia ministrului Afacerilor Interne, Dorin Recean. Comuniștii au depus o moțiune simplă împotriva ministrului și au afirmat că sunt îngrijorați de situația criminogenă. Menționăm că, reformele efectuate în sistemul de poliție moldovenesc i-au creat ministrului Recean foarte mulți dușmani. Demisia ministrului ar înseamna destabilizarea unui minister care are ca principlă sarcină asigurarea ordinii publice, lupta cu criminalitatea și securitatea la frontieră. Demisia lui Recean ar duce la destabilizarea Coaliției Pro-Europene și la destabilizarea Republicii Moldova.

Despre asemenea destabilizări a avertizat la București, analistul american, Robert Kaplan. Aflat la mijlocul lunii mai în capitala României, Kaplan, recunoscut  a fi una dintre cele mai luminate minți ale planetei, a spus că provocarea strategică a României și a vecinilor ei este să se protejeze nu împotriva unei acțiuni imediate a Federației Ruse, ci împotriva unor acțiuni subversive lente.  Vladimir Putin ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO îi protejează pe membrii Alianţei de o invazie terestră, dar nu şi de acţiuni subversive, prin cumpărarea instituţiilor media, a băncilor,ori a politicienilor” a spus Kaplan.

Slăbirea Poloniei prin provocarea unor alegeri parlamentare anticipate, distrugerea încrederii românilor în justiție prin atacul asupra justiției române și moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Recean sunt piese ale unui posibil scenariu rus îndreptat împotriva acestor state care are scopul de a deturna vigilența acestor state de pe sectorul ucrainean. Crearea, prin mijloace subversive, a tuturor acestor probleme interne, se înscrie perfect în avertizările prezentate la București de analistul Agenției Americane de Informații.

Uneori, în numele dreptului la informare, în goana după senzațional ori după profit, instituțiile media, fie ele poloneze, românești ori din Moldova, pot să cadă victimă unor agenți de influență foarte bine pregătiți care știu cum să manipuleze informațiile. Venite pe aceste căi, deseori, știrile pot provoca mai mult rău decât bine. Iată de ce, jurnaliștii ar trebui să caște bine ochii înainte de a difuza o știre. De asta, nu sunt impresionat de reținerea tânărului jurnalist Vadim Ungureanu - vezi, nimeni nu e mai presus de lege.

No comments:

Post a Comment