Tuesday, June 3, 2014

CORTINA DE CEAȚĂ



Președintele american, Barack Obama se află în Polonia. Ieri, în Varșovia, oficialul american s-a întîlnit cu aliații lui apropiați din Europa centrală și de Est. La această întâlnire, în afară de Statele Unite și Polonia, au participat președinții unor țări ca, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Romania si Slovacia. Astăzi președintele american se întâlnește cu noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko după care va merge la Castelul Regal pentru a ține un discurs.
Îmi veți spune că vizita lui Obama în Polonia nu se referă la spațiul dintre Prut și Nistru. Că e treaba lui cu cine se întâlnește și că moldovenii, mici cum sunt, ar trebui să își vadă de ale lor. Doar că mesajele pe care, la Varșovia, le va transmite președintele american privesc și Republica Moldova.   

Comentatorii politici americani, se așteaptă ca în discursul pe care îl va ține, președintele Obama va transmite mesaje importante pentru susținerea democrațiilor din zonă dar și pentru Federația Rusă. Data aleasă pentru susținerea acestui discurs, 4 iunie, este una semnificativă. E data la care, în anul 1989, au avut loc primele alegeri libere în Estul Comunist European. În urma alegerilor din 4 iunie, în Polonia se instaurează primul guvern necomunist.

Activizarea Statele Unite în Estul continentului european este legată de evenimentele care au loc în Ucraina. Violentele lupte care au loc în estul acestei țări îngrijorează și pun în stare de alarmă statele membre ale NATO. Aflat la mijlocul lunii trecute la București, secretarul general al Alianței Nord Atlantice s-a arătat neliniștit de tensiunile provocate de Federația Rusă și a spus că,  în statele din zona Mării Negre, din care face parte și Moldova, serviciile de spionaj ale Federației Ruse s-au activizat foarte mult.  "Fără îndoială, există o activitate crescută a spionajului rusesc. Vedem că Rusia este angajată masiv în răspândirea informații false și în campanii de manipulare a opiniei publice. Este o operatiune foarte sofisticata", a spus oficialul NATO.

Ar fi nefiresc, ca în Moldova, serviciile de inteligență rusești să stea cu mâinile în sân. Mai ales că pe teritoriul statului moldovean există suficiente răni pe care cineva ar putea pune sare. Referindu-se la situația din estul continentului european, directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, afirma că ambiguitățile și incertitudinea din regiune fac ca vechea Cortină de Fier să fie înlocuită cu o cortină de ceață.”Dacă proprietățile fierului îl fac să fie predictibil și previzibil, ceața este exact opusul. Îți scapă printre degete și îți întunecă vederea. Ceața e numai bună pentru tot felul de manevre și provocări, așa cum vedem azi în Ucraina", a spus șeful SRI.

Iată de ce, în contextul în care Alianța Nord Atlantică va instala baze permanente în România, deschiderea unei reprezentanțe permanente a NATO ar fi un semn care ar inhiba pretențiile unora de a se amesteca în ciorba moldovenească. În timpul unei discuţii cu jurnaliştii moldoveni,  Ambasadorul Republicii Moldova la Bruxelles, Mihai Gribincea, a spus că Alianța Nord Atlantică ar putea să își deschidă la Chișinău o reprezentanță permanentă.  Este poate unul dintre gesturile mici pe care le poate face Alianța pentru Moldova, dar care este unul de o mare importanță geopolitică.

Atunci când unii politicieni moldoveni vorbesc pe șleau despre necesitatea schimbării vectorului politic de dezvoltare a statului moldovean, e semn că ceața geopolitică a intrat în casele noastre. În întunericul care se apropie, discursul președintelui american, poate fi un far dătător de speranță. Rămâne să observăm dacă această lumină va fi văzută ori nu de către politicienii moldoveni.


No comments:

Post a Comment