Thursday, June 5, 2014

O GÂLCEAVA BINEVENITĂ – GĂGĂUZII NU VOR SEPARATISMUL



La începutul verii anului 2013, în regiunea autonomă Găgăuz Yeri, au început discuțiile în vederea desfăşurării unui referendum cu privire la ieşirea autonomiei din componenţa Moldovei. Referendumul, nerecunoscut de autoritățile de la Chișinău, a stabilit că populația locală dorește integrarea în Uniunea Vamală și că organul legislativ local, Adunarea Populară,  poate decide asupra independenței regiunii.
Că rezultatul a fost tras de urechi și că populația locală a fost dusă cu bombonica au spus-o multele nemulțumiri la adresa liderilor autonomiei. Modul corupt în care sunt gestionate finanțele regiunii a trezit multe supărări și a făcut, ca la sfârșitul anului 2013,  deputații locali să  încerce a îl demite pe șeful autonomiei, Mihail Furmuzal - nu le-a reușit. Atunci, cu diverse ocazii, locuitorii din regiune au afirmat că întreaga conducere a Adunării Populare a Găgăuz Yeri, dar şi membrii Comitetului Executiv (denumirea guvernului local) își urmăresc doar interesele personale.

Luna trecută, fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev, a adus noi acuzații la adresa bașcanului Formuzal. Cernev a spus că, liderul de la Comrat, dezbină locuitorii regiunii și urmăreşte proclamarea unei republici independente. Cernev a declarat că, pentru separarea Găgăuziei de Moldova, bașcanul este gata să provoace un război civil”.

La începutul acestei săptămâni, mai mulţi deputaţi găgăuzi au intenționat să discute pe marginea tuturor acestor acuzații și au cerut demiterea preşedintelui Parlamentului local, Dmitri Constantinov şi a guvernatorului Autonomiei, Mihail Formuzal. Din start, examinarea acestor demersuri a început cu o ceartă care, la scurt timp, a degenerat într-o bătaie de toată frumusețea.

Comentând acest meci de box, deputatul liberal democrat, Petru Vlah, (de etnie găgăuză) a spus că vinovat pentru această situație este conducerea regiunii. Potrivit deputatului, liderii locali se fac vinovați de dezbinarea locuitorilor din regiune. "Formuzal şi Constantinov merg prin localităţi şi îndeamnă oamenii să instaleze baricade şi posturi de control. Ei planifică ca pe data de 28 iunie să anunţe ieşirea Găgăuziei din componenţa Moldovei. Poporul găgăuz nu dorește însă, ca în Moldova să apară o situaţie similară celei din Ucraina", a declarat Vlah pentru agenția de presă Infotag.
 
Directorul Institutului de Analiză şi Consultanţă "Politicon", Anatol Ţăranu, a declarat recent că, "aplicarea în regiunea de sud a Moldovei a unui scenariu separatist trezește bănuiala că Formuzal este un agent rus care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova".  Pusă în contextul ucrainean, neîncrederea afișată este de ajuns pentru ca domnul Furmuzal, guvernatorul regiunii și domnul Constantinov, care este președintele legislativului local, să fie îndepărtați din posturi, puși la respect și izolați de societate. 

În semn de protest față de cele întâmplate, majoritatea deputaţilor din Adunarea Populară a Găgăuz Yeri au anunțat că nu vor mai participa la şedinţele legislativului local atât timp cât domnul Constantinov va deține funcția de președinte. Așadar, deputații îi așteptă demisia. 

Constatăm că cearta aleşilor locali de la Comrat  a fost, vrem sau nu,  binevenită. Ea a confirmat că, inițiativa lui Furmuzal, nu a fost opţiunea întregii populaţii găgăuze, ci a fost una indusă de către agenții de influență ruși. Gâlceava de la Comrat a demonstrat că, printre liderii politici locali există suficiente voci care nu acceptă separatismul și că, găgăuzii vor să trăiască alături de moldoveni.  








No comments:

Post a Comment