Wednesday, June 11, 2014

SĂRUTUL LUI VODĂ



Bulgaria oprește lucrările pentru construirea gazoductului South Stream, care urmau să înceapă în vară. Anunțul a fost făcut la Sofia de către premierul bulgar Plamen Oreșarski după o întîlnire avută cu Victoria Nuland.
" În funcție de viitoarele noastre consultări cu Bruxelles-ul, vom decide ce va urma ", a spus presei primul ministru bulgar.
Cu mai mult timp în urmă, Comisia Europeană a cerut Sofiei să suspende construirea acestui gazoduct, argumenând că statul bulgar nu ar fi respectat câteva reglementări europene. Comentatorii politici de la Bruxelles afirmă însă că somația Comisiei Europene face parte din sancțiunile pe care Uniunea Europeană le aplică Federației Ruse. Proiectul South Stream este condus de Gazprom și grupul energetic italian ENI, gazoductul ar urma să asigure legătura între Rusia și Bulgaria ocolind Ucraina, după care să continue către Grecia și Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia și Austria. Bulgaria depinde integral de livrările de gaze naturale rusești.
Cine este persoana care a putut să impună oficialilor bulgari voința americană?
E Victoria Nuland,  unul dintre cei mai influenţi diplomaţi americani, omul numărul doi în Departamentul de Stat, după John Kerry. Aflată în diplomaţia americană de la începutul carieriei, având posturi cu responsabilităţi sporite constant în administraţiile republicane şi democrate, Nuland este considerată a fii una dintre persoanele care știu în amănunt realitățile din spațiul post sovietic. La ceremonia de preluare a funcției, în septembrie 2013, secretarul de stat american John Kerry a amintit că, pentru a cunoaște toate aceste detalii, Nuland a lucrat sub acoperire pe un trailer de pescuit oceanic sovietic. Potrivit Wikipedia, bunicul doamnei Nuland se numea Meyer Nudelman și a emigrat în Statele Unite din Imperiul Țarist. Potrivit datelor comunității evreești americane, bunicul doamnei Nuland ar fi fost evreu  basarabean. În luna decembrie 2013, Victoria Nuland l-a însoțit pe secretarul de stat american în vizita pe care acesta a făcut-o în Republica Moldova.
Observatorii fenomenului politic basarabean au constatat că prin accepatrea moțiunii de cenzură a comuniștilor, deputații Partidului Democrat din Moldova și ai Partidului Comuniștilor, au dat jos Guvernul Filat fără a preciza – cu subiect și predicat, actele de corupție imputate. Decizia a fost eminamente politică. Ulterior, Curtea Constituţională s-a bazat doar pe învinuirile politice pentru a-i interzice fostului prim-ministru să mai ocupe funcţii politice în stat. Domnul Filat a fost scos din jocul politic moldovenesc fără să fie judecat.

Pentru asta, la Chișinău, ambasadorul Statelor Unite s-a arătat nedumerit. Mai puțin nedumerită a fost doamna Nuland. Bună cunoscătoare a limbii ruse și al comportamentului politicienilor basarabeni, domnia sa a avut răbdare și a analizat situația la rece. La mijlocul lunii mai, Nuland l-a primit la Departamentul de Stat, pe liderul liberal democraților moldoveni. Întrevederea a ridicat la un alt nivel caracterul vizitei peste Ocean a domnului Filat. Dacă ar fi existat o bănuială că liderul moldovean nu merită să se întâlnească cu omul numărul doi al diplomației americane, acest lucru nu avea loc. 

Gestul făcut de doamna Nuland a transmis semnale actorilor politici de la Chișinău. Tematica discuțiilor avute, despre provocările de securitate interne și externe, la care este expusă Moldova până la semnarea Acordului de Asociere, exprimă cu claritate că domnul Filat este acceptat de oficialii americani.



No comments:

Post a Comment