Tuesday, September 10, 2013

ALEXANDRU TĂNASE REVINE ÎN POLITICĂ ?



Ipoteza, lansată de comentatorul politic Roman Mihăeș, în cadrul emisiunii moderată de jurnalistul Leonid Smolnițki, „În Triunghi”, vine să întărească presupunerea că viitoarea campanie electorală va fi una dificilă pentru liberal democrații moldoveni.  În cadrul emisiunii, Mihăeș, analizând situația partidelor politice din Republica Moldova, afirma că plasarea în fruntea Partidului Popular, a lui Ion Sturza ori Alexandru Tănase, ar face posibil ca această formațiune politică să obțină un scor bun în viitoarea electorală.

La câteva luni înaintea summit-ului de la Vilnius, apariția în spațiul public a discuțiilor despre viitoarea electorală din Republica Moldova, ar trebui să îngrijoreze. Neliniștea ar ajunge și la PLDM,  căci acest partid, chiar dacă are un număr mare de deputați în actualul Parlament moldovean, este cel care și-a asumat funcția de premier și a dus toată greutatea și responsabilitatea guvernării. Insatisfacția foștilor colegi de guvernare, Partidul Liberal, dar și a inamicilor politici existenți, pot crea serioase presiuni. 

Frământările electorale, ar trebui să-i cuprindă pe toți actorii politici din Republica Moldova, actori, care ar trebui să fie conștienți de creșterea gradului de nemulțumire al populației față de actualul arc de guvernamânt. Pe fundalul acestei stări de insatisfacție, PCRM-ul, ar putea găsi suficient bazin electoral pentru ca în viitorul legislativ să își impună politicile.
Previziunile sociologilor arată însă că, în viitorul Parlament, comuniștii moldoveni nu vor avea suficiente mandate pentru a avea dreptul de a alcătui viitorul guvern. Înclin să dau dreptate acestui pronostic. În acest caz, pentru unele partide, bătălia de trecere a pragului electoral, se transformă în bătălia pentru a fi alături de comuniștii moldoveni, la viitoarea guvernare. 

Întoarcerea în viața politică a domnului Tănase pare a fi strâns legată de  acest scenariu. Plasarea domnului Tănase în fruntea Partidului Popular  și fuzionarea acesei formațiuni politice cu PAD, i-ar transforma pe necunoscuții populari într-o armată redutabilă. Strângerea rândurilor inamicilor PLDM demonstrează că în viitoarea campanie electorală toate tunurile electorale vor fi puse pe liberal democrați. 

Nu cred că președintele Curții Constituționale va da vrabia din mână pe cioara de pe gard. Nu de alta, dar nu vreau să cred, ca alții, că domnia sa e obișnuit să dea fuga, acolo unde i se spune...    

Și felicitări lui Roman Mihăeș chiar îi stă bine la volanul noului său automobil...

3 comments:

  1. Victor, dacă intră în luptă PD cu PLDM în campania electorală, o belesc ambii. Ne putem doar închipui ce acuzaţii vor veni din partea PCRM, dar şi socialişti iar o luptă intestinală în alianţă va duce la pierea ei.

    ReplyDelete
  2. Lui Filat ii tremura fundul cînd aude de concurenţa. El înţelege ca de la putere el va pleca direct la puşcărie, pentru toate furturile si delapidările pe care le-a făcut in aceşti ani. Acesta este motivul pentru care Nichituş, Conţiu, Ciobanu încearcă sa discrediteze pe toţi cei care ar putea sa-i facă concurenta haiducului de la Hînceşti. Domnule Nichituş, chiar crezi ca lumea a uitat cum ai lins fundul comuniștilor ani în şir, după asta ai lustruit imaginea lui Plahotniuc nla 2Plus, iar acum ai ajuns sa-l speli pe Filat? Nu-ti este greaţă cînd te uiţi la dumneata in oglindă?

    ReplyDelete