Sunday, September 22, 2013

COMUNIȘTII MOLDOVENI ȘI LIBERALII SUNT AJUTAȚI DE TRANSNISTRIA SĂ FACĂ REVOLUȚIA



Comuniștii din Republica Moldova și Transnistria, au convenit să se sprijine reciproc în demontarea coaliției pro-europene de la Chișinău. Știrea, transmisă de Agenția de știri " Tiras ",  anunță că, acordul,  mediat de anumite forțe din exteriorul Moldovei, a fost încheiat între liderul PCRM, Vladimir Voronin și președintele comuniștilor transnistreni, Oleg Horjan. Comuniștii moldoveni vor avea în regiunea transnistreană un suport organizațional și informațional puternic. Suportul acordat comuniștilor moldoveni vine să se desfășoare pe ambele maluri ale Nistrului. Dacă anterior Oleg Horjan a participat la mitingurile de protest organizate de PCRM alături de un grup mic de suporteri, acum el va participa la acțiunile comuniștilor moldoveni alături de mai multe sute de activiști. 

Prezența comuniștilor transnistreni la anunțatele proteste este o dovadă a faptului că, de provocarea dezordinii generale în capitala Republicii Moldova sunt interesate importante forțe externe. Pusă alături de alte piese ale puzzle-ului politic moldovenesc, informația ne confirmă  că nici atacurile informaționale la adresa ministrului de interne, Dorin Recean, nu sunt întîmplătoare. Ele au drept scop decapitarea Ministerului de Interne și slăbirea forțelor de menținere a ordinii publice. În lipsa unei coordonări corecte a conducerii Ministerului de Interne,  anunțatele proteste ale comuniștilor și liberalilor moldoveni pot provoca un haos general și preluarea puterii de către comuniști.

Catalizatorul precipitării acestor evenimente îl reprezintă summit-ul de la Vilnius și perspectiva semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Factorii de decizie din Federația Rusă, odată cu pierderea influenței în Ucraina, sunt puși în situația de a își concentra eforturile pentru împiedicarea semnării de către moldoveni a acordului de la Vilnius. 

Menținerea Republicii Moldova în sfera de influență rusă poate fi făcută doar prin destabilizarea situației interne între Prut și Nistru.  Protestele liberalilor moldoveni și ale comuniștilor fac parte din acest obiectiv.

No comments:

Post a Comment