Wednesday, September 25, 2013

CHIȘINĂUL A GĂSIT AC DE COJOCUL TRANSNISTREAN?



Cu două zile înainte de începerea şedinţelor Legislativului moldovenesc, Coaliţia de guvernare a decis să se întrunească. La reuniunea comună, lângă deputații și miniștrii din arcul guvernamental, au participat şi liderii partidelor aflate la guvernare. Întîlnirea a avut loc după întrevederea de luni, 23 septembrie, a premierului moldovean, Iurie Leancă, cu liderul regiunii transnistrene, Evghenii Șevciuk. 

Presa a aflat că, deținătorii puterii au discutat despre amplasarea punctelor de control migraţional la frontiera administrativă a statului moldovean. La sfârşitul sesiunii parlamentare de primăvară, proiectul privind instalarea celor şase puncte de control a migraţiei de-a lungul râului Nistru, a stârnit în Parlamentul moldav discuţii aprinse, atunci documentul a fost criticat atât de opoziția comuniştilor moldoveni, cât şi de administraţia de la Tiraspol. Coaliția parlamentară majoritară a amânat discuția sensibilului document pentru sesiunea de toamnă – iarnă. Adică acum.

O întîlnire cu un rezultat temperat
 
Rendez-vous-ul premierului Leancă cu Șevciuk, de lungă durată, a fost unul care inspirat un optimism temperat. Chiar dacă, fără o agendă bine stabilită, discuțiile au durat mai bine de două ore, nu s-a reușit, așa cum era firesc, găsirea unui generos compromis. Chestie explicabilă. Metaforic, Dimitrii Rogozin, afirma la Chișinău că, în cazul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la curbe, vagonul transnistrean ar putea fi pierdut. Iată de ce, tranşantele afirmații ale lui Șevciuk prin care îl atenționa pe premierul moldovean că, „dacă autorităţile de la Chişinău vor semna Acordul, relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol vor avea de suferit”, nu mai au nevoie de justificare.

Liderul transnistrean, chiar dacă nu a susținut propunerea lui Leancă de a se apropia împreună cu Moldova de Uniunea Europeană, a spus că, deocamdată,  este necesar de urmat tactica „pașilor mici” și de soluționat problemele de ordin economic și social.


Secretul mecanismului european

Înaintea Adunării generale a Coaliției de guvernământ, câţiva membri ai Comitetului parlamentar privind reglementarea transnistreană au avut o întrevedere cu şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola. În cadrul întâlnirii, deputaţii moldoveni au discutat cu oficialul european despre mecanismul de verificare care va fi instalat pe Nistru. Pirkka Tapiola i-a îndemnat să ia o decizie corectă, acceptată de toate partidele parlamentare, și care, pe viitor, să nu afecteze  reglementarea conflictului transnistrean. 

Mecanismul de control al migraţiei cetăţenilor străini care intră în Republica Moldova a fost identificat. Acceptat şi de către oficialii Uniunii Europeane, el este deocamdată, ținut în secret. Va instala Republica Moldova o frontieră pe Nistru așa cum susțin comuniștii moldoveni?


Ad calendas graecas

Reglementarea diferendului transnistrean a ridicat reprezentanților puterii de la Chișinău mari probleme – ei sunt puși în situația de a edifica statul și națiunea prin găsirea unui compromis care, posibil, i-ar opri din drumul lor european ori sunt puși să se gândească la un eventual scenariu de separare de regiunea secesionistă. Ambele situații pun puterea de la Chișinău în fața unor decizii istorice. 

Noul reprezentant al delegației UE la Chișinău, afirma că oficialii moldoveni ”nu trebuie să devină  ostatecii a două poziții fixe, a două status-quo-uri”. Domnia sa spunea că ambele părți ar trebui să lucreze construind punți și lucruri pe care să le aibă în comun și îi îndeamna pe moldoveni la răbdare. 

Am impresia că oficialul european i-a sfătuit pe reprezentanții puterii de la Chișinău să aleagă cea de a treia cale – una profund moldovenească. Presupun că la Adunarea generală a coaliției de guvernământ s-a optat pentru un mecanism de conservare a situației, ad calendas graecas. Inedita soluție, convenabilă și oficialilor de la Tiraspol, este un compromis de moment care dă timp Chișinăului pentru a se concentra asupra summitul de la Vilnius și oferă perpetuarea iluzoriei liniștii de pe Nistru. 

Pentru o claritate a viziunilor asupra subiectului transnistrean, partidele politice care fac parte din arcul guvernamental vor trebui să discute această problematică în cadrul  Consiliilor lor Naționale. Abia atunci, cu o viziune clară și coerentă asupra lui, deputații din coaliția majoritară vor putea găsi ac de cojocul acestuia. Că va fi o rezolvare federală ori nu, deja este o altă discuție.

No comments:

Post a Comment