Tuesday, September 3, 2013

MAIDANEZUL ȘI AMENINȚAREA RUSĂ




Un copil în vârstă de patru ani a murit zilele trecute, la București, după ce a fost atacat de câini maidanezi în zona Parcului Tei. Fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Tot zilele trecute, la Chișinău, vicepremierul rus Dmitri Rogozin le-a zis moldovenilor că, dacă se vor apropia mai mult de Uniunea Europeană, ar putea pierde Transnistria, iar la iarnă ar putea să înghețe.


Cunoscut în lumea diplomaților europeni ca fiind unul care calcă des prin străchini, publica amenințare la adresa oficialilor moldoveni vine ca urmare a refuzului premierului Iurie Leancă de a ceda presiunilor exercitate de Federația Rusă. Amenințarea oficialului rus reprezintă modul prin care Federația Rusă își subliniază odată în plus rezervele pe care le are față de apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Oficialii ruși se fac însă a uita că statul Republica Moldova are dreptul inatacabil de a încheia orice acorduri pe care și le dorește. 
Făcută în fața camerelor de luat vederi, excesiva afirmație a domnului Rogozin, încearcă să bage groaza în moldoveni. Prin excesul de zel arătat, domnia sa încalcă toate normele de conduită dimplomatică și aduce o ofensă grosolană gazdelor. În fața demnității arătată de domnul Iurie Leancă și Valeriu Lazăr, oficialul rus, se comportă ca un maidanez bucureștean. 

Frica trezită de lătratul rusesc, trebuie oprită! Calmul arătat de partidele politice aflate în arcul de guvernare trebuie menținut. Mai mult ca niciodată, concurența politică dintre partidele aflate în alianța pro europeană trebuie încetată, pentru ca împreună, să se poată alcătui un răspuns adecvat celor mai sumbre scenarii. 

În condițiile în care parafarea Acordului de Asociere, la Vilnius, este o etapă fundamentală pentru reformele angajate și pentru viitorul natural al Republicii Moldova, oficialii moldoveni vor mai fi puși în fața unor spaime de acest gen. Aflați în fața unor șanse istorice, oficialii moldoveni trebuie să răspundă amenințărilor doar prin unitate și calm.   
Primejdiei proferată de domnul Rogozin, vor răspunde și prietenii europeni ai Republicii Moldova.

Primăria București, a reușit să adune toți câinii maidanezi din zona lacului Tei. A fost identificat și animalul care l-a atacat pe copilul de patru ani – avea sânge pe bot. Toți câinii din zonă, fără drept de apel vor fi eutanasiați.

1 comment: