Sunday, September 15, 2013

OPOZIȚIA COMUNISTĂ ȘI UNIREA MOLDOVENILOR





După decizia Serviciului Sanitar al Federației Ruse de a interzice importul de vinuri moldovenești, îndemnul jurnalistului moldovean Arcadie Gherasim, „Pastreaza-ti calmul si vinde Europei”, este de un optimism incurabil. Încrederea domnului Gherasim se bazează pe cererea făcută de miniştrii de Externe român şi polonez, Titus Corlăţean şi Radosław Sikorski, românilor şi europenilor, de a sprijini Republica Moldova prin cumpărarea vinului moldovenesc, dar și pe promisiunea președintelui român, Traian Băsescu, că statul român va mări substanțial importul vinurilor din Republica Moldova. 

Cele mai sincere promisiuni ajung deseori să fie încălcate. Dacă vinul moldovenesc nu va fi solicitat de cumpărător, doleanța oficialilor europeni, ar putea costa cât o ceapă degerată. Într-o lume a cererii și ofertei, consumatorii nu mai cred în patriotismul vitivinicol. Ne întrebăm sceptic, ce se va întâmpla dacă pe piața europeană, vinul moldav nu va fi cumpărat? 

Dincolo de substratul politic al problemelor pe care le au producătorii privați de vinuri cu Serviciul Sanitar Rus, dificultățile sunt vechi și relativ cunoscute. După ce s-a ciocnit cu ele, guvernarea comuniștilor moldoveni promitea că vor fi luate toate măsurile pentru ca asemenea dificultăți să fie evitate. Bun cunoscător al situației, președintele comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin, afirma recent, că fiecare caz de depistare a unor substanțe interzise în produsele vitivinicole, ar trebuie examinat individual. Domnul Voronin considera că situația, nu ar trebui să fie politizată”. 

Sunt perfect de acord cu prima parte a alocuțiunii domnului Voronin. Domnia sa cunoaște prea bine, că nu există pădure fără uscături. Descoperirea uscăturilor din pădurea vinificatorilor moldoveni, a fost acea nefericită împrejurare care a picat le-a picat la țanc decidenților politici ruși. Politizarea despre care vorbește însă domnul Voronin, a fost făcută de partea rusă. Moldovenii, așa cum au știut, cu mic, cu mare, nu au făcut altceva decât să se coalizeze în fața unui inamic comun. 

Învinuirea venită la adresa comuniștilor moldoveni, de provocare a embargoului, îmi pare falsă și neavenită. Guvernarea din 2006 a făcut față embargoului rusesc având și sprijinul opoziției anti-comuniste din acea perioadă. Coeziunea manifestată atunci de politicienii moldoveni, ar putea fi reeditată. Lansate acum la adresa PCRM, acuzațiile nu vin să consolideze societatea moldavă, dimpotrivă. 

Cerută în 2006 și reeditată în 2013, unirea tuturor cetățenilor, indiferent de apartenență etnică și politică, ar avea un singur scop - menținerea unității naționale și statale. Comuniștii moldoveni au fost cei care în 2006, au cerut opoziției politice din acea perioadă, exact același lucru. Atunci, pentru o clipă, s-a uitat de contradicțiile politice iar moldovenii, cu toții, au ieșit din impas. 

Chiar dacă se află în opoziție, comuniștii se află în aceiași barcă cu celelalte partide politice moldovenești. În aceste momente, ei pot face dovada apartenenței lor la valorile statului moldav și participa, alături de celelalte formațiuni politice parlamentare, la efortul comun de consolidare națională. Opoziția ar trebui să strige împreună cu celelalte partide parlamentare, ba chiar mai tare: Unire, moldoveni! Altfel, supozițiile unor comentatori, devin mai credibile, adevărul va umbla cu capul spart, iar moldovenii îngheța mult mai repede.Ori poate, domniile lor chiar asta își doresc?



No comments:

Post a Comment