Friday, September 13, 2013

DISCONFORTUL REFORMELOR INTERNE DIN SERVICIUL VAMAL





Serviciul Vamal al Republicii Moldova a prezentat într-o conferință de presă, o schemă frauduloasă prin care bugetul statului a fost prejudiciat de 33 de milioane de lei. Potrivit reprezentanților vămii, ilegalitatea a fost comisă în februarie 2008, când fostul șef al Direcției Reglementări Tarifar-Vamale a autorizat importul în Moldova a utilajului pentru construirea unei fabrici, fără aplicarea taxelor vamale. După o analiză internă, Serviciul Vamal a depistat încălcarea și a solicitat agentului economică să plătească taxele de import. Firma a contestat însă cererea Serviciului Vamal în instanță. Recent, Curtea Supremă de Justiție a confirmat ilegalitatea acțiunilor fostului șef de direcție din cadrul Serviciului Vamal.

Tudor Balițchi, șeful Serviciului Vamal, a declarat în exclusivitate pentru Ziarul NAȚIONAL că vameșul care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 33 de milioane de lei este bloggerul Veaceslav Balacci. „Da, pot să vă confirm. Într-adevăr, numele acestui șef al Direcției Reglementări Tarifar-Vamale în Aparatul Central al Serviciului Vamal este Veaceslav Balacci. Pentru că faptele fostului șef al acestei direcții, Veaceslav Balacci, întrunesc componentele infracțiunii de abuz de putere sau abuz de serviciu (art. 327 CP) sau neglijență în serviciu (art. 329 CP), materialele anchetei de serviciu urmează a fi transmise conform competentei pentru luarea deciziei de către Procuratura Generală”, a spus jurnaliștilor Balițchi.

Solicitat de presă să comenteze situaţia, Balacci a confirmat că faptele descrise sunt reale, dar că din 2008 până în prezent, nu a fost începută nici o urmărire penală pe această cauză. Balacci s-a întrebat „de ce, dacă există un prejudiciu de o asemenea anvergură, cazul nu a fost investigat mai repede?” El afirmă că, în orice caz, fapta, chiar dacă ar fi avut caracter penal, s-a prescris.

Reprezentanții vămii susţin că schema a fost deconspirată abia în martie 2012, atunci când colaboratorii vamali au stabilit că agentul economic respectiv nu a respectat procedura de vămuire a mărfurilor. Balacci, care a lucrat în Serviciul Vamal până în februarie 2012, ar fi avut posibilitatea să afle că este subiectul acestei anchete interne, care a demarat în decembrie 2011. De aici și posibilitatea ca atacurile asupra lui Balițchi, să fie legate de demararea acestei anchete.

Nu putem da o apreciere veridicității materialelor prezentate de  Veaceslav Balacci. Există marea posibilitate ca majoritatea informațiilor prezentate să facă parte dintr-o scurgere de informații organizată special pentru domnia sa, în scopul intimidării noilor șefi ai Serviciului Vamal. Surse din iteriorul Serviciului de Securitate Internă a Serviciului Vamal au comunicat sub acoperirea anonimatului, că fără să își dea seama, bloggerul, înfuriat de declanșarea anchetei interne, a fost folosit în luptele intestine din cadrul Vămii. Rezistența internă la reformele cerute de UE este mare. Balacci, care nu a fost nici el ușă de biserică, este folosit ca armă împotriva lui Balițchi”, a declarat sursa.

La rândul lui, bloggerul a postat pe o rețea de socializare cu referire la acest subiect mai multe mesaje : „Daca așa cred că vor intimida pe cineva, apoi se înșală amarnic!”.

Cert este dureroasele reformele cerute de Uniunea Europeană nu trec fără a lăsa disconfort.



No comments:

Post a Comment