Saturday, September 28, 2013

DISCURSUL LUI VORONIN ORI DE CE MOLDOVENII NU ÎȘI AU PROPRIA LOR ROȘIA MONTANA?






La mijlocul ultimei săptămâni de septembrie, Parlamentul Republicii Moldova și-a început sesiunea de toamnă – iarnă. Cu câteva zile înainte, Partidul Comuniștilor, aflat în opoziție, a anunțat că va organiza în fiecare centru raional, transportul la Chișinău al tuturor celor care doresc să ceară demisia Guvernului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Motiv suficient pentru ca în ziua de start a activității legislatorilor moldoveni, să mă aștept la ample și masive acțiuni protestatare. Credeam că, în limita legii, demonstrațiile vor cuprinde întreg Chișinăul, iar autocarele cu simpatizanții PCRM, din provinciile de nord și de sud ale statului moldav, să cuprindă capitala ca într-un clește. 

Presupunerile mele se bazau și pe declarațiile făcute în 22 septembrie, de liderul comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin, care afirma că,  ”dacă nu vom pune capăt acestei guvernări, toate sarcinile şi scopurile de viitor, toate strategiile de dezvoltare şi modernizare a ţării vor deveni utopice. Teza programatică cu privire la ofensiva de toamnă, înfrângerea puterii şi impunerea guvernului de a-şi da demisia, finalizată prin anunţarea alegerilor parlamentare anticipate, trebuie realizată urgent.”

Într-un cuvânt, mă așteptam ca moldovenii să își aibă propria lor Roșia Montana!Mă așteptam ca opoziția din Republica Moldova să găsească coagulantul care să scoată populația la proteste.

Anunța demontare a regimului de guvernare din Moldova, care presupunea proteste în masă în întreagul spațiu dintre Prut și Nistru, s-a limitat la doar trei acțiuni de protest. Comuniștii au pichetat sediul Procuraturii Generale, pe cel al companiei publice "Teleradio Moldova" şi au protestat în faţa Palatului Republicii, înainte de a începe şedinţa Parlamentului din 26 septembrie. La toate aceste acțiuni au participat circa o sută de persoane. Numărul mic de participanți la proteste a făcut ca o serie de comentatori politici, să afirme că, „revoluția de catifea s-a transformat într-o revoluție de trotuar”. 

Apatia de care au dat dovadă simpatizanții opoziției comuniste s-a  datorat, presupun, unui trist și neplăcut eveniment. Într-un briefing de presă, ministrul de interne, Dorin Recean, a anunțat că printre revoluţionarii comunişti, se numără un individ care deţine acasă arme și muniție interzise civililor.  Domnia sa a anunțat că, în momentul efectuării percheziției la domiciliul simpatizantului PCRM, mai mulți deputați au sosit la fața locului și au încercat să-i împiedice pe lucrătorii operativi să își îndeplinească atribuțiile de serviciu. Știrea, intens mediatizată, a pătruns în intimitatea bucătăriilor moldovenești, acolo, unde, la o ceașcă de ceai, se discută evenimentele zilei. A fost la mintea găinii, ca în fața unui biscuit, virtualii participanți la anunțatele proteste, să se întrebe, ce caută armele la o revoluție de catifea? A fost firesc, ca ronțâind un covrig, moldovenii să se întrebe, dacă nu cumva deputații comuniști care au sărit în ajutorul simpatizantului lor, știau ce ascunde acesta sub pat. De la aceste gânduri până la reticența față de proteste, a fost doar un pas.

Provocată ori nu, la această deziluzie a simpatizanților PCRM s-a adăugat și dezamăgirea avută de aceștia în momentul în care liderul maxim al comuniștilor, domnul Voronin, a declarat că, ar susține embargoul impus vinurilor moldovenești de către Federația Rusă. Susținătorii PCRM au conștientizat că, în barca fragilă a statului, stau, indiferent de culoarea lor politică, toți moldovenii, iar aceasta nu mai are nevoie de găuri în plus.  

Anunțatul scop al PCRM, pregătirea unei rezistențe naționale față de politica guvernamentală, pregătirea unor acțiuni de nesupunere, de proteste și de anunțare a unui ultimatum guvernului Leancă, nu ține de capturarea puterii cu arma în mână. Simpatizanții comuniștilor moldoveni, dacă își doresc participarea la acțiuni de presiune socială care să demită actualul guvern pe cale pașnică, nu vor să participe la  acțiuni care ar uzurpa actualele instituții democratice ori ar atenta la ordinea constituțională. 

Suporterii opoziției comuniste, au înțeles că în prag de iarnă, demisia guvernului și declanșarea alegerilor anticipate, ar înseamna instabilitate generală. Privind la numărul mic al participanților la protestul din fața Palatului Republicii, domnul Voronin a înțeles că mentalul colectiv al adepților opoziției comuniste îi este potrivnic. De aici și rateul din  discursului domniei sale. 


  PS 
Roșia Montana este localitatea care a devenit coagulantul unor uriașe proteste în București și în mai toate orașele mari ale statului român.




1 comment:

  1. De aici și rateul din discursului domniei sale.
    Ei, de unde? El tocmai venise de la Cafenea!!!
    De aici si denumirea revolutiei...

    ReplyDelete