Thursday, September 12, 2013

PAMFLETUL LUI TĂNASE, PROVOCAREA RUSĂ ȘI ATENȚIONĂRILE LUI FILAT





Ultimul editorial al domnului Constantin Tănase ne anunță că șeful statului moldovean ar fi solicitat legislativului să examineze în regim de urgență chestiunea acordării limbii ruse a statutului de prima limbă oficială a R. Moldova” iar la ședința comună a conducerilor Guvernului și Parlamentului s-ar fi decis ca R. Moldova să solicite Federației Ruse să disloce în orașul Chișinău un corp de armată rusă, ca simbol al prieteniei de veacuri dintre Rusia și Moldova”. 

Cunoscuta ironie a jurnalistului moldovean, de această dată, e nu numai amară dar și cinică. Textul, publicat în aceiași zi în care liderul liberal democraților moldoveni, Vlad Filat, solicita partidelor politice moldovenești, să nu își piardă cumpătul și să se consolideze în fața pericolului rus, riscă să fie luat în serios. Editorialul, nu contribuie deloc la crearea unui climat de încredere între partidele politice moldave, climat care în fața provocării, ar face posibil apariția, pe această problemă, unei  solidarități a formațiunilor politice parlamentare. 
Exact despre solidaritate, calm și încredere în fața amenințărilor la adresa statului moldovean, a vorbit în discursul său din 12 septembrie, liderul liberal democrat. El a subliniat că indiferent de coloratura politică, delicata situație în care se află societatea moldovenească, îi obligă pe politicieni să fie uniți. 

Risc să afirm că îndemnurile lui Filat, vor fi date repede uitării. În scurt timp, din trista poveste a embargoului, formațiunile politice parlamentare, vor încerca să obțină dividende politice. Chiar dacă în anul 2006, partidele parlamentare din opoziție au susținut punctele de vedere ale guvernului Tarlev față de interdicțiile rusești la vinul moldovenesc, sunt semnale că de această dată, comuniștii moldoveni vor încerca să se plaseze de partea celor care atentează la suveranitatea statului.

Partidul Democrat, prin reprezentantul său în guvern, Valeriu Lazăr, chiar și după suspendarea de către Curtea Constituțională a hotărârii de consesionare a întreprinderii, susţine că Aeroportul Internaţional Chişinău are nevoie de investiţii şi trebuie concesionat. Pe rețelele de socializare, voci apropiate de democrații moldoveni, au lăsat să se înțeleagă că motivul adevărat pentru sancționarea Republicii Moldova ar fi anume hotărârea Înaltei Curți - accesul la acest important punct strategic, ar fi mult mai important pentru oficialii ruși, decât orice altceva.

La rândul lor socialiștii moldoveni, vin să își tragă și ei foloasele din cele întâmplate, condamnă activitatea ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov și cer demiterea acestuia. Lipsiți de logică, socialiştii afirmă că Bumacov ar purta întreaga răspundere pentru decizia Federaţiei Ruse.

Așadar, în fața oportunității de a acumula puncte politice, partidele vor uita de interesul comun al statului și nu vor rata șansa. Această lăcomie electorală este cea care poate duce la izbucnirea unor conflicte atât în sânul arcului politic aflat la guvernare, cât și în Parlament. Concentrate pe acest subiect, atenționările lui Filat au fost clare – PLDM-ul, nu se va lăsa provocat! 

Constat doar că, atunci când inamicii politici ai PLDM-ului vor fi de talia domnului Tănase, s-ar putea ca indicațiile lui Filat să fie greu de îndeplinit.



No comments:

Post a Comment