Thursday, September 5, 2013

STURZA ȘI AMBIGUITATEA POLITICĂ MOLDOVENEASCĂ



În cadrul emisiunii “În Profunzime” de la postul de televiziune  PRO TV, ex-premierul Sturza, afirma  că modul în care Republica Moldova este guvernată de actuala coaliţie este unul dezastruos, iar acest lucru, la viitoarele alegeri, va face ca partidele din arcul guvernamental să fie taxate de către electorat. Potrivit domniei sale, dacă pentru toate partidele de la guvernare luate împreună ar vota în jur de 20 la sută din populaţie, atunci comuniştii ar obţine între 50 şi 60 de procente din sufragii. Directorul casei de sondaje IMAS Inc, Doru Petruții a fost primul care i-a dat replica, întrebând care forțe politice vor ocupa diferența de până la 100%, adica 20%-30% din sufragii. Petruții a spus că, în condițiile în care sondajele de opinie sunt niște estimări, nu agrează aproximările legate de cifrele din sondaje. O apreciere corectă și de bun simț, care ne întârește convingerea că Ion Sturza a încearcat să ducă telespectatorul în eroare și că sperietura, avea cu totul alt scop.

Omului care a intermediat vânzarea grupului Rompetrol către firma KazMunaiGaz din Kazahstan, care a lucrat ca referent Asociaţiei de Prietenie cu Ţările Străine şi ca vicedirector general al Asociaţiei de Comerţ Exterior „Moldex“, de pe lângă Guvernul RSS Moldoveneşti, instituții care erau controlate de statul sovietic, i-au plăcut mereu aproximările. Se pare că ambiguitățile erau aplicate și pe timpul în care domnia sa administra bugetul statului moldovean. Accesând presa moldovenească a vremii, am constatat că în calitatea de premier, domnia sa, a fost cel care şi-a anulat datoriile faţă de statul Republica Moldova. Potrivit colecției ziarului „Flux”,  în luna octombrie 1998, primul ministru Sturza a omis să includă în ordinea de zi a şedinţei grupului de experţi creat la nivelul Ministerului Economiei, pentru analiza cazurilor de nerepatriere a valutei din activităţi de comerţ exterior grupul de firme Incon SA care datora statului o jumătate de milion de dolari. Motivul? Grupul de firme, deținător în acel moment a monopolul absolut instituit pe industria alimentară, îi aparținea. Dacă legea s-ar fi aplicat, Sturza ar fi trebuit să achite şi o amendă de 80.000 de dolari. 

Revista Forbes a admis că averea lui Ion Sturza s-ar ridica la 95-100 de milioane de euro. Revista bucureșteană “Catavencii  nota că  fostul-premier-moldovean-Ion-Sturza-a-adus-in-Romania-o-reteta-rasuflata-a-capitalismului-sovietic și că uriașa sumă s-ar datora neplății impozitelor datorate bugetului moldovean. Nu știm care e procentajul de veridicitate a afirmațiilor făcute  de jurnaliștii români. Am fost însă martorul compromiterii cu bună-ştiinţă de către guvernul Sturza a privatizării societăţii Tirex-Petrol, societate pe care Guvernul român își dorea să o privatizeze, astfel că în cele din urmă partea română şi-a pierdut dreptul de a mai rămâne la masa negocierilor, iar societatea a fost adjudecată de nemţi.

Aproximările cu care lucrează domnul Sturza, îi ajută mai degrabă, pe comuniștii moldoveni conduși de domnul Voronin, familie cu care fostul premier a controlat societatea bancară Fincombank.  

Apelul la deșteptare și la schimbare a percepțiilor politice, făcut de fostul premier moldovean în cadrul talk-show-ului de televiziune, par a face parte dintr-un program personal de campanie electorală. Dacă omul de afaceri a admis că ar putea reveni în viața politică și că se vede în calitate de lider, domnia sa nu a lăsat să se înțeleagă care sunt simbolurile politice pe care le-a asumat.

Lipsei de precizie a domnlui Sturza, îi răspunde fostul său lider de partid, Dumitru Diacov. Domnia sa, ca unul care știe să pună piatra în vârful unghiului, a pus punctul pe i și a concretizat că Sturza susține coaliția de guvernare, doar că, fiind “mai emoțional  de felul său, își face emoții pentru ce se întîmplă în Republica Moldova”.

Ambiguitatea domnului Sturza ascunde în ea dorința acestuia de a reveni în fruntea jocului politic moldovenesc. Un joc în care, plasat în fruntea unei echipe politice ori a unei alianțe electorale, Sturza ar putea investi resursele sale financiare. Cinismul echivocurilor folosite, ne spun însă că domnia sa are o singură ideologie - puterea. Nu se știe însă dacă cercurile care actualmente dețin puterea, vor accepta sau nu, implicarea domniei sale în viitorul vârtej politic.     

5 comments:

  1. Nu prea cred ca Dl Sturza vrea sa revina in politica moldoveneasca - sta bine-merci in Romania, isi vede de afacerile sale si mai face comentarii asupra evenimentelor ce au loc pe la noi - nimic deosebit. Bine, admit ca a exagerat cu aproximatiile, dar, per total, cind face declaratii aferente BEM-ului, Aeroportului, etc., are perfecta dreptate; iar acele "aproximari" cred ca pot fi trecute cu vederea

    ReplyDelete
  2. Domnule Maracineanu, discursul domnului Sturza de la Pro Tv a fost unul eminamente electoral. Senzatia, a fost observata nu numai de mine. Cat despre bunul mers al afacerilor domniei sale in Romania, nu ma indoiesc ca-i merge bine, doar ca afacerea de la Baia Mare, http://www.izpenal.ro/index.php/afaceri/261-dosarul-romaltynp-intr-in-atenia-organelor-competente, se pare ca sunt probleme.

    ReplyDelete
  3. http://www.ziarmm.ro/o-noua-lovitura-pentru-ion-sturza-si-ai-sai-romaltyn-repsinsa-de-ministerul-mediului/

    ReplyDelete
  4. Sturza deși este ceva mai rafinat decît Filat, suferă de aceleași vicii - aroganță, răutate, neagrearea celor cu opinii proprii și, Atenție - implicat în scheme frauduloase - modul cum a devastat principalele fabrici de conserve în anii *90, servește drept exemplu. Incon-ul a prosperat, pîna la faliment, numai grație clauzelor preferențiale la export oferite de UE, produsele însă fiind de origine ucraineană. Cît privește autoîntitulatele "reformator" și "descendent al familiei princiare" - sunt falsuri crase.

    ReplyDelete
  5. Javrele lui Filat au început discreditarea lui Sturza...

    ReplyDelete