Friday, September 20, 2013

SIS-UL SE TRANSFORMĂ ÎN KGB?



Pe data de zece septembrie, premierul în exercițiu, Iurie Leancă a participat la ceremonia de inaugurare a noului an academic şi de depunere a jurământului de către ofițerii Institutului Național de Informații și Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei”. Leancă a felicitat angajații Serviciului de Informații și Securitate cu prilejul aniversării a XXII-a de la crearea organelor securității statului și a zilei lor profesionale. „Avem nevoie de un Serviciu de Informații și Securitate care să conlucreze cu alte instituții ale statului pentru a asigura dezvoltarea europeană. Apăraţi Patria cu cinste şi demnitate!” i-a îndemnat pe ofițeri Iurie Leancă.

Până în momentul în care ofițerii Serviciului de Informații și Securitate vor apăra Moldova, cu cinste și demnitate, va mai trece ceva timp. Așa arată declarația directorului SIS, Mihai Balan, făcută cu ocazia prezentării în Comisia parlamentară pentru securitate și ordine publică, a
strategiei de reformare a insituţiei. Domnia sa afirmă că, serviciul inteligent al statului moldovean ar fi avut mai multe succese dacă pârghiile aflate în competența sa, ar fi fost mai suficiente. Posibil.

Potrivit portalului de știri omg.md, SIS-ul își dorește dreptul de a reține orice persoană fără sancțiunea prealabilă a Procuraturii ori a unei instanțe de judecată. Dincolo de extinderea atribuțiilor de serviciu, strategia de reformare a SIS, presupune modificarea a zeci de legi din domeniu. Membrii Comisiei parlamentare pentru securitate și ordine publică au dat un aviz negativ proiectului de strategie. Dacă au făcut bine ori nu, urmează să vedem.

Este însă pentru a doua oară cînd Mihai Balan nu a putut să obțină un vot de încredere în comisia de profil. Amintim că domnia sa a fost primul director al principalului serviciu inteligent al statului moldovean care, la numirea domniei sale în funcție, nu a obținut votul comisiei de profil.
Deși candidatura domniei sale la şefia SIS aparține Partidului Liberal, domnia sa a fost asumat de către Partidul Democrat. La începutul lui iunie, prima vizită de lucru a noului șef al Parlamentului moldovean, Igor Corman, a fost la sediul SIS.

Pe 9 septembrie 2013, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a fost prezent la marcarea celor XXII de ani de existență a principalei instituții secrete a statului moldovean. Domnia sa i-a asigurat pe ofiţerii acestui serviciu că, în sesiunea de toamnă, Parlamentul Republicii Moldova va acorda atenţie prioritară Strategiei de reformare a SIS, precum şi Planului de acţiuni privind implementarea acestei strategii. Declarația făcută de exponentul Partidului Democrat, reprezintă un important angajament pe care democrații moldoveni și-l iau asupra lor și este o susținere indirectă a solicitărilor de extindere a atribuțiilor de serviciu a SIS.

Nu știm dacă acest lucru a fost discutat în interiorul arcului de guvernământ al țării. 

Știm că, reducerea, în anul 1999, atribuțiilor Ministerului Securității și transformarea acestuia în serviciu, a micșorat capacitățile de apărare informațională a statului moldovean. 

Știm că, în condițiile în care, din punct de vedere politic, președinția Comisiei parlamentare pentru securitate și ordine publică este deținută de către Partidul Democrat, șefia serviciului inteligent al statului moldovean ar trebui să fie una apolitică. 

Mai știm însă că, reținerea unei persoane fără sancțiunea instituției procuraturii ori a unei hotărâri judecătorești era o atribuție a poliției secrete sovietice. Posibil acesta este și motivul pentru care președintele subcomisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii şi Securitate, deputatul Mihai Godea, a acordat un vot negativ strategiei de reformare.   

Și mai știm că, în sânul Partidului Democrat se vorbește de existența unor clare tendințe de centralizare a puterii şi despre supravegherea constantă a membrilor marcanți pentru asigurarea deplinei lor loialități; se vorbește de apariția unui stil de conducere hipercentralizat, de tip managerial, cu un control extrem de strict al acestor membri, la limita intervenţiei în viaţa privată. 

Să înțelegem oare că prin implementarea reformelor cerute de Balan, democrații vor ca toții moldoveni să trăiască într-o cazarmă? Să înțelegem că serviciul de securitate al moldovenilor se transformă în KGB?





No comments:

Post a Comment