Monday, September 9, 2013

REVANȘA LUI MIHAI GHIMPU





Vizita Patriarhului Kiril nu a dus la apariția unei noi Mitropolii în Republica Moldova. Slavă Domnului, nu a fost să fie așa! 

Și nici mânăstirea Noul Neamț din Chițcani nu a trecut în subordinea canonică a Episcopiei de Tiraspol și Dubăsari. Chiar dacă presa a aflat de voalatele amenințări făcute de episcopul Sava, care spunea la o conferință de presă că, Noul Neamț, deși canonic și administrativ se află pe teritoriul Transnistriei, se supune  mitropolitului Vladimir”, ar fi timpul „să terminăm cu asta”.

Ieromonahul Savatie afirma că Mănăstirea Noul Neamț se supune direct Mitropolitului Vladimir încă din anul 1992. Călugărul scria că  spusele „episcopului Sava trebuie înțelese ca un atac la autonomia Mitropoliei Moldovei.”

În dimineața zilei de 9 septembrie portalul de știri deschide.md lăsa să se înțeleagă că amenințarea s-ar fi îndeplinit. Jurnaliștii publicau documente prin care, Manăstirea, ca organizaţie religioasă, cu toata averea ei şi cu tot cu călugari ar fi trebuit să fie înregistrată la Ministerul transnistrean al Justiţiei. Jurnaliștii lansau ipoteza că cedarea lăcașului sfânt către Episcopia Tiraspolului s-ar fi petrecut cu știința liderului liberal democrat Vlad Filat. 

Cedarea de către Mitropolitul Vladimir a Mânăstirii Noul Neamț către Episcopia de Tiraspol, ar reprezenta o recunoaştere implicită a faptului că nici Înaltul Ierarh moldovean nu mai are autoritate canonică în regiunea Transnistreană. Lucrurile însă, nu stau chiar așa. 

Primul care a infirmat ipoteza lansată de jurnaliști a fost Episcopul de Tiraspol, Sava. Înalta față bisericească a declarat că Noul Neamț a rămas sub jurisdicția Mitropoliei Moldovei. 

Cea de a doua confirmare, una indirectă, vine chiar de la Patriarhul Kiril, care vorbește despre Biserica Ortodoxă din Moldova ca fiind „unica ce leagă ambele maluri ale Nistrului”.

Vrem sau nu, cuvintele de rămas bun ale lui Kiril, pentru politicienii moldoveni sunt dătătoare de speranțe.  Sunt convins că indiferent de probleme, credinţa poporului moldovenesc, credinţa poporului multinaţional din regiunea transnistreană, biserica unică ce leagă ambele maluri ale Nistrului sunt acei factori care neapărat ne vor ajuta sa găsim şi soluţiile politice ale unei probleme dificile pe care am moştenit-o din trecut”, a spus Patriarhul rus la plecarea sa din Chișinău. 

Primele pietre la temelia pașnicelor soluții de rezolvarea a diferendului transnistrean au fost puse odată cu întîlnirea lui Filat cu Șevciuk, întâlnire la care a pus umărul și Mitropolitul Vladimir. Atunci s-a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea apariției unui dialog deschis între cele două maluri. Dialog despre care a pomenit și Patriarhul Kiril. 

"Vin cu un apel de pace, înţelegere reciprocă, la o încercare de a vedea problemele aproapelui nu doar din propriul punct de vedere politic sau economic, ci să se înţeleagă poziţia celeilalte părţi. Sunt convins că un dialog deschis, care ia în calcul diferite puncte de vedere, poate deveni un mecanism real care va face posibilă inclusiv rezolvarea conflictului transnistrean", a subliniat patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii.

Încercarea de șifonare a imaginii liderului liberal democrat face parte dintr-un larg atac mediatic lansat în ultimele zile la adresa domniei sale. Motivația acestei ofensive mediatice ține de apropierea summit-ului de la Vilnius și are ca principal scop provocarea unei confruntări a liberal democraților cu colegii lor din arcul de guvernământ. 

Lucru care desigur, nu se va întâmpla.








No comments:

Post a Comment